Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bódis: tanulással a reménytelennek tűnő helyzetekből is ki lehet törni

2019-04-11 16:45:00

Tanulással a reménytelennek tűnő helyzetekből és környezetből is ki lehet törni - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára a pécsi Gandhi Gimnázium indulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett csütörtöki ünnepségen.

    Bódis József Magyarország és Európa elsőként roma nemzetiségi érettségit adó intézményének oktató-nevelő munkáját méltatva azt mondta: a gimnázium különleges helyzetét nemcsak itthon, hanem külföldön is elismerik.
    Ennek bizonyítéka, hogy a gimnáziumot az UNESCO is felfedezte, és a pécsi oktatási módszer 2017-ben felkerült a szellemi kulturális örökség jó gyakorlatokat tartalmazó regiszterére - fogalmazott.
    Az idei év hétköznapi roma hőse címmel kitüntetett Sztojka Edinát méltatva kiemelte: az ápolónő életútja azt igazolja, hogy tanulással ki lehet törni a reménytelennek tűnő helyzetekből és környezetből is.
    A Gandhi Gimnázium életre hívói is jól tudták, mennyire fontos a tanulás és az abban rejlő lehetőségek - közölte Bódis József, aki az eseményen részt vevő diákokat arra biztatta, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.
    Bogdán Jánosra (1963-1999), a gimnázium első igazgatójára emlékezve azt mondta, a néhai intézményvezető büszke lenne a most negyedévszázados iskola eredményeire, annak fejlett infrastruktúrájára. 
    "Elégedetten figyelné az újabb és újabb érettségizőket, a felsőoktatásban továbbtanulókat és azokat is, akik felnőttként döntöttek úgy, hogy visszaülnek az iskolapadba, hogy érettségit szerezzenek" - fűzte hozzá.
    Bódis József személyes álláspontjának hangot adva arról is beszélt, hogy az intézmény lelkes tanárai és diákjai által létrehozott szellemi közeg az integráció egyik legfontosabb, legjobban működő és támogatandó módszere.
    A Gandhi 25 - Újra együtt! című, hétfőn indult ünnepi eseménysorozat csütörtöki fő eseményén a középiskola diákjai zenei és irodalmi műsorokat adtak elő. Az eseményen felszólalt Vörös István, a Gandhi Gimnázium alapító tanára, volt megbízott igazgatója és az intézmény jelenlegi vezetője, Ignácz István.
    Az igazgató a jubileumi programok hétfői indulásakor az MTI-nek elmondta, hogy az idei tanévben vizsgázókkal együtt mintegy nyolcszázan szereztek érettségit a gimnáziumban. Az intézményben mindkét magyarországi cigány nyelvet - a beást és a lovárit is - oktatják, azokból érettségizni és nyelvvizsgázni is lehet - ismertette. Hozzátette: az intézmény művészeti iskolája kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy a cigány táncokat és zenét, valamint a klasszikus művészeti ágakat tanítsa. Tájékoztatása szerint tanulóik elsősorban Baranya, Tolna és Somogy megyéből érkeznek, de debreceni, egri és zalaegerszegi diákjuk is van.
    A rendezvény csütörtökön 25 órás cigánymese-olvasással és általános iskolások számára rendezett cigány népismereti vetélkedővel folytatódik.