Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kedden lesz a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

2019-04-10 14:59:00

Jövő kedden lesz a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. A központi megemlékezésen Trócsányi László igazságügyi miniszter mond beszédet.

    Az esemény Facebook-oldalán közzétett program szerint a központi megemlékezést délután 2 órakor tartják Budapesten a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelynél. Ugyanitt délelőtt 10 órától 18 óráig rendkívüli történelemóra és tárlatvezetés lesz iskolás csoportoknak.
    Az emlékfalnál és a Duna parton a Cipő-emlékműnél egész napos megemlékezés lesz.
    A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely egész nap ingyenesen lesz látogatható.
    Az Országgyűlés 2000-ben meghozott döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. 
    A holokauszt magyarországi emléknapjához kötődik a budapesti, Páva utcai Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-ei megnyitása.
    Az 1941-es népszámlálás 725 ezer izraelitát mutatott ki a revíziós lépések után megnövekedett területű országban. Kétharmaduk meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás következtében. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg. 
    A történészek 5 ezer és 70 ezer közé teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban vesztették életüket. A cigány holokauszt, a porajmos áldozataira augusztus 2-án emlékeznek Magyarországon.