Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vasárnap tartják az Élet menetét

2019-04-09 17:45:00

Vasárnap tartják az Élet menetét Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező séta vasárnap 18 órakor a Március 15. térről indul, és a résztvevők a Jane Haining, majd az id. Antall József rakparton vonulnak a Cipők a Duna-parton emlékműhöz.

    A résztvevők fáklyás felvonulással emlékeznek a mártírokra, köztük idén különös tekintettel Jane Hainingre, a budapesti skót misszió internátusának mártír sorsú vezetőjére, Skócia egyetlen holokauszt-mártírjára.
    Nyitóbeszédet mond a rendezvény díszvendége, David Mundell, a brit kormány Skóciáért felelős minisztere. A program házigazdái Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke és Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete lesznek.
    A menetet skótdudászenekar fogja vezetni. A Cipők a Duna-parton emlékműnél Aharon Tamir, az Élet menete nemzetközi szervezet főigazgatója mond majd beszédet.
    A holokauszt áldozatainak emlékére Keleti Ágnes holokauszt-túlélő, ötszörös olimpiai bajnok tornász gyújt óriás fáklyát.
    A megemlékezés Kardos Péter főrabbi gyászimájával ér véget.
    A fő programot követően szabadtéri filmvetítésre várják az érdeklődőket a Parlament mögötti rakpartszakaszon. A Nicky gyermekei című film a Világ Igaza díjjal elismert Nicholas Winton történetét dolgozza fel, aki 669 gyermeket mentett meg a második világháború idején.
    Az Élet menetét tizenhetedik alkalommal rendezik meg, hogy a résztvevők felekezeti és politikai hovatartozásra tekintet nélkül együtt róhassák le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt, és hitet tegyenek a társadalmi szolidaritás és a demokratikus politikai kultúra mellett.