Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az EP a választások eredményét követő weboldalt indított

2019-04-09 15:55:00

Az Európai Parlament az európai parlamenti választások eredményét követő és bemutató új weboldalt indított, amely az összes eddigi európai választás eredményét tartalmazza, és az unió összes hivatalos nyelvén elérhető - közölte az uniós parlament kedden.

    A magyarul www.valasztasi-eredmenyek.eu címen elérhető oldal az EP-választás utolsó éjszakáján, május 26-án a nemzeti hatóságoktól érkező hírek függvényében valós időben frissül az összeurópai eredménnyel és az egyes országos eredményekkel együtt.
    A weboldal 1984-től az Európai Parlament összetételét, 1979-től a helyi pártok és a képviselőcsoportok szerinti lebontást, 2009-től pedig az összes országos európai választási eredményt tartalmazza.
    Az oldalon összevethetők a különböző választások eredményei, és amint az első hivatalos becslések befutnak május 26-án, egy kalkulátor segítségével megbecsülhető lesz a parlamenti koalíciók létszáma. Egy alkalmazás révén a weboldal a felhasználó saját igényeihez szabható.
    Az oldal információkkal szolgál a tényekről és adatokról a választási folyamattal kapcsolatban, a vezető jelöltekről, valamint ugyanitt friss információ található az Eurobarométer-felmérésekről.
    Az Európai Parlament januárban az EP-választásra való felkészülést segítő, útmutatóval ellátott weboldalt is indított arról, hogyan lehet szavazni az egyes tagállamokban.
    A magyar nyelvű oldal címe https://www.europai-valasztasok.eu/
    Az oldalon megtalálható az összes, választással kapcsolatos információ. Lépésről lépésre, kérdés-felelet formában magyarázza el a nemzeti választási rendszert, és tájékoztat többek között a választás napjáról, a választási korhatárról, a regisztrációs határidőről, a szavazáshoz szükséges dokumentumokról. Az oldal egyebek mellett az országonként jelölt képviselők számát és a nemzeti választási hatóság elérhetőségét is tartalmazza.