Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jakab István: sorsdöntő lesz a májusi voksolás

2019-04-08 20:29:48

Sorsdöntőnek nevezte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn Nyíradonyban a májusi európai parlamenti (EP-) választást, amely szavai szerint értékválasztás lesz az erős nemzetek Európája és az európai egyesült államok között.

    Jakab István az agrárvezetők országjárásának nyíradonyi állomásán tartott gazdafórum előtti sajtótájékoztatón kitért arra is: a magyar kormánynak, a magyar gazdáknak, az agrárgazdasági kamarának és az érdekképviseleteknek kiforrott az álláspontja, amely szerint "a magyar és az európai gazdák számára a közös agrárpolitikát meg kell tartani, a támogatás mértékét fenn kell tartani, azt ne csoportosítsák át migránsellátásra". Az erről szóló petíciót hétfőig már több mint 155 ezren írták alá - közölte.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdák hosszú időre, sokszor generációkra kihatóan terveznek, ezért fontos számukra a kiszámíthatóság. A májusi voksolással hosszú időre eldől a magyar vidék, a magyar gazdák sorsa - mutatott rá.
    "Magyarország EU-tagságával kötelezettségeket vállaltunk, de jogokat is szereztünk, és e jogokról nem vagyunk hajlandóak lemondani" - mondta, megjegyezve, az országjárást is azért kezdték, hogy kikérjék a gazdák véleményét, "mit várnak el, mi a legfontosabb a brüsszeli tárgyalásokon".
    Hozzátette: a gazdafórumokon áttekintik, hol tart ma a magyar agrárgazdaság és élelmiszeripar, ami jelentős eredményeket ért el.
    Jakab István elmondta: 2010 óta az ágazat exportja 5,8 milliárdról 8,9 milliárd euróra nőtt, az agrárkibocsátás 30 százalékkal emelkedett, s ez azt jelzi, hogy a vidék ismét talpra állt.
    Az EU-forrásokat, normatívákat teljes mértékben felhasználta az ország, az 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési támogatást hét év alatt teljes mértékben lekötötték, miközben a falugazdász hálózaton keresztül az EU-ban egyedülálló tanácsadói rendszert működtet az ágazat - sorolta Jakab István, aki egyben az Országgyűlés alelnöke.
    Jó hírnek nevezte, hogy az ökológiai gazdálkodás 12 milliárd forintos keretösszegét 36 milliárdra emelték, s a 2400 benyújtott pályázatból szinte valamennyi nyert.
    A Magosz elnöke jelezte: az agrárium támogatásáról, a közös agrárpolitikáról szóló petíciót átadják majd az Európai Parlament új vezetésének annak érdekében, hogy a gazdák érdekeit vegyék figyelembe.
    Tasó László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az Orbán Viktor miniszterelnök által ismertetett hét pont támogatására hívta fel a figyelmet annak érdekében, hogy Magyarország olyan EP-képviselőket támogasson, akik azért dolgoznak, hogy "a brüsszeli intézmények élén bevándorlásellenes emberek álljanak, akik megakadályozzák, hogy a migránsok betelepítésén dolgozó civil szervezeteket finanszírozzon Brüsszel, akiknek Magyarország az első".
    A kormánypárti politikus szerint a választás arról is szól, "lesz-e még keresztény civilizáció, lesz-e még keresztény Európa".