Andrea napja van. | 2024.04.18

Elítélte Netanjahu Ciszjordánia annektálására tett ígéretét a Palesztin Hatóság és a Merec

2019-04-07 14:55:00

Száeb Erekat, a Palesztin Hatóság főtárgyalója és Tamar Zandberg, a baloldali liberális Merec párt vezetője elítélte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Ciszjordánia annektálására tett szombati ígéretét - jelentette a helyi média.

    "Továbbra is a nemzetközi fórumokon, köztük a nemzetközi büntetőbíróságon keresztül érvényesítjük jogainkat, amíg el nem érjük a régóta esedékes igazságszolgáltatást" - hangsúlyozta Erekat az izraeli kormányfő kijelentése után közzétett nyilatkozatában.
    "Netanyahu kijelentése nem meglepő. Izrael továbbra is arcátlanul megsérti a nemzetközi jogot, amiért a nemzetközi közösség továbbra is büntetlenséggel jutalmazza Izraelt" - nyilatkozta Száeb Erekat, aki egyben a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának főtitkára is, és emlékeztetett Donald Trump amerikai elnök Izraelnek nyújtott támogatására.
    Az izraeli politikusok közül Netanjahu ígéretét csak a Merec pártot vezető Tamar Zandberg ítélte el egyértelműen, mivel ez a párt hangsúlyozta kampányában az izraeli-palesztin viszály kétállami megoldásának szükségességét.
    Noha sem a Munkapárt, sem a Kék-fehér párt nem jelezte programjában, hogy helyesnek vélnék Ciszjordánia izraeli bekebelezését, két nappal a parlamenti választások előtt nem szálltak szembe nyíltan a tervvel, vélhetően azért, hogy ne riasszanak el esetleges jobboldali szavazókat, akik a 2009 óta kormányzó jobboldali Likud pártban, vagy annak vezetőjében, Benjámin Netanjahuban csalódva rájuk voksolnának.
    Zandberg szerint a lépés veszélybe sodorná Izraelt, és tiltakozásra szólította fel a Munkapárt és a Kék-fehér vezetőit is. A Merec szerint azért veszélyes Izrael számára Ciszjordánia annektálása, mert az ott élő arabok esetleges izraeli szavazópolgárrá válásával veszélybe kerülne az ország zsidó többsége, ha rájuk is kiterjesztenék a szavazati jogot. Amennyiben viszont az annektálás során nem kapnának demokratikus jogokat az ott élő palesztinok, akkor egy jelentős jogfosztott népességet is tartalmazó apartheid országgá válna Izrael.
    A telepesek képviselői helyeselték Netanjahu kijelentését. "A miniszterelnök mögött állok, a szuverenitás Júdeára és Szamáriára való kiterjesztését már régen végre kellett volna hajtani" - közölte Sáj Alon, az egyik helyi telepes közösség vezetője, bibliai nevén megnevezve Ciszjordániát. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem szavai, hanem tettei alapján fogják megítélni Netanjahut.
    A miniszterelnök az esetleges annektálás ígéretével a szélsőségesen jobboldali telepes pártok szavazótáborát próbálja átcsábítani azok programjának átvételével, mert attól tart, hogy a kedden esedékes előrehozott választásokon hiába lesz várhatóan nagyobb a jobboldali tömb, ha az ellenzéki centrista Kék-fehér párt jelentősen több mandátumot szerez a Likudnál, akkor az államelnök annak vezetőjét, Beni Ganzot bízhatja meg a kormányalakítással.
    Illetve még ha ő is alakíthatja meg ötödik kabinetjét egy viszonylag gyenge Likuddal, az erős jobboldali tömb révén, sokan megkérdőjeleznék annak legitimitását - vélekedtek szombaton a 13-as tévécsatorna elemzői.
    A Netanjahu köreiből származó értesülések szerint Donald Trump márciusi döntése a Golán-fennsík feletti izraeli fennhatóság elismeréséről arra késztette a kormányfőt, hogy fontolóra vegye Ciszjordánia annektálását is. Egy ilyen lépést a választások után hamarosan várható Trump-béketerv bemutatása után tenne meg.
    A tévé szakértői szerint ha a Palesztin Hatóság - a várakozásoknak megfelelően - elutasítja a Trump-javaslatot, Netanjahu viszont bizonyos fenntartásokkal igent mond rá, akkor az izraeli miniszterelnök számítása szerint Trump támogatná és törvényesítené, ha nem is egész Ciszjordánia, de legalább a nagyobb települési blokkok izraeli bekebelezését.