Auguszta napja van. | 2024.03.29

Donald Trump gazdasági büntetőintézkedéseket fontolgat Mexikó ellen a kábítószer-kereskedelem miatt

2019-04-06 08:44:00

Donald Trump amerikai elnök pénteken Twitter-bejegyzésben figyelmeztetett, hogy gazdasági büntetőintézkedéseket fontolgat Mexikó ellen a kábítószer-kereskedelem miatt. 

Az elnök a mikroblog-bejegyzésben azt hangsúlyozta, hogy 500  milliárd dollár értékű drogot csempésznek Mexikóból az Egyesült Államokba, s ezért fontolgatja a büntetőintézkedéseket. Nem fejtette ki azonban, hogy konkrétan milyen gazdasági intézkedéseket tervez.         

Megismételte egyúttal a csütörtökön megfogalmazott fenyegetését is a büntetővámokról. Mint írta: ha  Mexikó "bármilyen oknál fogva felhagyna az országba érkezett illegális migránsok visszatoloncolásával oda, ahonnan jöttek, az Egyesült Államok kénytelen lesz 25 százalékos vámot kivetni a Mexikóban gyártott autókra". Hozzátette: ha ez sem működik, lezárja a határokat. 

Trump újabb Twitter-bejegyzésben közölte, hogy útnak indul a déli határhoz, hogy megtekintse az épülő új határfal egy részét.       

Közben Letitia James New York-i államügyész szintén Twitteren bejelentette:  az Egyesült Államok 20 tagállama indítványt terjesztett elő annak megakadályozására, hogy a rendkívüli állapot kihirdetésével nem a kongresszus által jóváhagyott összegből, hanem más forrásokból teremtsenek elő pénzt a déli határokra tervezett fal építéséhez. "Ez a fal szükségtelen" - írta Letitia James, hozzátéve, hogy megépítése szerinte hatalommal történő visszaélés, továbbá az erre fordítandó pénzt az amerikaiak megsegítésére lehetne felhasználni.