Gedeon napja van. | 2024.03.28

Román miniszter: Románia öt év múlva az EU legnagyobb gáztermelője lesz

2019-04-04 14:14:00

Románia öt éven belül az Európai Unió legnagyobb gáztermelője és energetikailag független ország lesz - jelentette ki Nicolae Badalau román gazdasági miniszter a köztelevíziónak adott interjújában, amelyet a Mediafax hírügynökség idézett csütörtökön.

    A miniszter arra alapozta kijelentését, hogy addig megkezdődik a fekete-tengeri földgáz-tartalékok kitermelése. A beruházás megkezdését szerinte jövő héten jelenti be az a  közösen kitermelést tervező amerikai ExxonMobil és osztrák OMV vállalat.
    A miniszter optimizmusának némiképp ellentmond az, hogy februárban az OMV-Petrom a bukaresti értéktőzsde honlapján azt közölte: a romániai törvények nem teszik lehetővé, hogy az OMV döntést hozzon a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről, amely több milliárd eurós beruházást feltételez.
    Románia naponta 29 millió köbméter gázt termel, és csúcsidőben 50 millió köbmétert fogyaszt, a belföldi szükségletet pedig orosz importból fedezi, európai szinten a legdrágábban - részletezte a miniszter.
    Hozzátette: Románia az unió harmadik legfontosabb gáztermelője, ám ha megkezdődik a kitermelés abban a nyolc fekete-tengeri térségben, ahol kontinentális talapzatban a próbafúrások során jelentős földgáztartalékokat találtak, akkor Románia megduplázhatja termelését, megelőzve a napi 40 millió köbmétert termelő Nagy Britanniát, és a több mint 30 millió köbmétert termelő Hollandiát.
    Badalau szerint ez "100 százalékos energetikai függetlenséget" jelentene Romániának és jelentős energiaexportőrré tenné. Megemlítette: már épül a BRUA (Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázfolyosó, és a (fekete-tengeri gázt a BRUA-ig eljuttató) Tuzla-Podisor vezeték finanszírozása is megoldódott. A román tárcavezető szerint arra is remény van, hogy Bulgárián és a Török Áramlat vezetéken keresztül a román gázhálózatba az azeri lelőhelyekről származó energiahordozó is eljusson.
    A fekete-tengeri gáz kitermelésére készülő energetikai cégek terveit az a jogbizonytalanság ingatta meg, amelyet a tavaly év végén váratlanul elfogadott 114-es sürgősségi kormányrendeletével idézett elő román kormány: Bukarest egyebek mellett a bankokra, az energia és a telekommunikációs cégekre vetett ki többletadót, három évre kiterjesztette a földgáz és a villamosenergia államilag szabályozott árát, illetve megnövelte a gázkitermelésből származó árbevételre kivetett adót is.
    Az intézkedések egy részét - főleg a bankadót - a román kormány azóta enyhítette és sajtóhírek szerint az energiaszektorral is tárgyalásokat folytat a 114-es rendelet rájuk vonatkozó előírásainak módosításáról.