Auguszta napja van. | 2024.03.29

A német Bundestag külügyi bizottságának elnöke elutasította May újabb halasztási javaslatát

2019-04-03 11:30:00

Elutasította Theresa May brit kormányfő újabb javaslatát a brit európai uniós tagság megszüntetésének (Brexit) elhalasztásáról szerdán a német szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke.

    Norbert Röttgen Twitter-bejegyzése szerint a brit kormány és a törvényhozás kapcsolatában kialakult "intézményi patthelyzetben nincs értelme újabb rövid halasztást kérni".
    A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hozzátette, hogy az Európai Uniónak "ragaszkodnia kellene egy hosszabb halasztáshoz", amely együtt járna azzal, hogy a közösségből távozni készülő országban is megtartják az európai parlamenti (EP-) választást.
    Theresa May kedd esti nyilatkozatában jelezte, hogy London legfeljebb az EU által a Brexit-megállapodás elfogadása esetére megállapított május 22-i határidőig kérné a kilépési határidő meghosszabbítását. A kormányfő szerint ezzel biztosítható, hogy az Egyesült Királyságnak ne kelljen részt vennie a másnap kezdődő EP-választáson.
    A CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről semlegesen kommentálták a brit miniszterelnök új tervét. Az SPD-s külügyminiszter, Heiko Maas csupán annyit mondott, be kell várni, hogy a brit belpolitikában miként értékelik Theresa May elképzelését a Brexit rövid időre szóló elhalasztásáról.
    Donald Tusk, az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke jövő szerdára hívott össze rendkívüli Brexit-ügyi csúcstalálkozót, amelyen a brit miniszterelnöknek ismertetnie kell a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos elképzeléseit az unióban maradó országok vezetőivel. A brit kilépés halasztásához a bennmaradó országok állam- és kormányfőinek egyhangúlag hozzá kell járulniuk.