Andrea napja van. | 2024.04.18

Ciprasz: Athénnak és Szkopjénak sürgősen javítania kell kapcsolatait a három elvesztegetett évtized után 

2019-04-02 19:15:00

Három elvesztegetett évtized után Görögországnak és Észak-Macedóniának is sietősen lépéseket kell tennie a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében - jelentette ki Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedden Szkopjéban tett, a sajtó által máris történelmi jelentőségűnek nevezett látogatásán.

    Görög kormányfő először látogatott Észak-Macedóniába az ország függetlenné válása óta. A vizitre a majdnem három évtizedig tartó névvita lezárása, és a délszláv ország névváltoztatása után került sor.
    Ciprasz találkozott Zoran  Zoran Zaev macedón kormányfővel, és a pillanatot megörökítendő azonnal közös szelfit készítettek.
    A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján Alekszisz Ciprasz felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét országnak sietős lépéseket kell tennie a kapcsolat javítása érdekében, hiszen majdnem három évtizedet vesztegettek el. 
    "A háborúktól és a megosztottságtól terhelt történelemtől forduljunk egy új narratíva, az együttműködés és a növekedés felé" - húzta alá a görög miniszterelnök. Hozzátette, minisztereivel és több mint száz üzletemberrel azért érkezett Észak-Macedóniába, hogy "falak helyett végre hidakat építsenek".
    Macedónia és Görögország között tavaly nyáron jött létre megállapodás Macedónia nevének megváltoztatásáról, és ezzel lezárult a 27 évig tartó névvita a két ország között. A névváltoztatásról szóló alkotmánymódosítás február 12-én lépett életbe, így azóta a délszláv országot Észak-Macedóniának hívják. 
    Alekszisz Ciprasz kedden kiemelte, hogy Athén támogatja Észak-Macedónia európai integrációját.
    Zoran Zaev macedón miniszterelnök szerint görög hivatali kollégájának látogatása bizonyítja, hogy Athén és Szkopje is kész lezárni a múltat, és megoldani a még fennálló nyitott kérdéseket. "A múltban elmulasztott lehetőségeket és elpazarolt időt láthattunk, előttünk viszont lehetőségek és közös érdekek vannak" - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy ő a görög kollégájával együtt megmutatta: bátor döntések által mára valósággá vált, ami tegnap még lehetetlennek tűnt.
    A két miniszterelnök kedden megnyitja az első macedón-görög üzleti fórumot, amelyen mintegy négyszáz üzletember vesz részt.