Emma napja van. | 2024.04.19

30 évvel ezelőtt hantolták ki a kommunista gyilkosok első áldozatait a 301-es parcellában

2019-03-30 07:59:00

Harminc évvel ezelőtt kezdődött a 301-es parcellában Gyurcsányné Dobrev Klára véreskezű nagyapja, Apró Antal vezényelte megtorlás áldozatainak a kihantolása. A szovjet megszállók fegyvereinek védelmében gyilkoló hazaárulók, a kátránypapírba burkolt, dróttal összehurkolt holttesteket először a gyilkosság helyszínén a Kisfogház udvarán ásták el, majd két évvel később titokban kihantolták, és arccal lefelé „kapartatták” el a rákoskeresztúri új köztemető eldugott szegletébe.

Apró Antal 1958. június 17-én jelentette be a Parlamentben Nagy Imre és társainak kivégzését. Apró megkapta „jutalmát”, és Gyurcsányné Dobrev Klára az unoka, a mai napig ebben a villában lakik.

„Apró Antalnak - Az MSZMP KB határozata alapján ezen érdemeiért a budapesti Szemlőhegy utcában kiutalták részére a nagypolgári Lovassy-Stürmer orvoscsalád volt villájának nagyobbik lakrészét.”

A három halálraítélt kivégzésének időpontját másnapra tűzték ki, s átszállították őket Kőbányára, a Kozma utca 13. szám alatti Gyűjtőfogházba. Nagy Imre utolsó óráit levélírással töltötte, ezek a levelek azonban szeretteihez sohasem jutottak el.

Másnap, június 16-án, kora hajnalban jöttek a foglyokért. A Kisfogház udvarát jelölték ki a kivégzés színhelye gyanánt, ide az elítélteket egyesével kísérték. A kiküldött bíró Dr. Bimbó István volt, aki miután megállapította személyazonosságukat, felolvasta a Magyar Népköztársaság Legfelsőbb Bírósága Népbírósági Tanácsának ítéletét, és a kegyelmi kérvények elutasítását. Ezt követően a hóhérnak adta át őket.

Bogár János ítélet-végrehajtó 5 óra 9 perckor elsőnek Nagy Imre nyakába akasztotta a kötelet, aki a független, szocialista Magyarországot éltette utolsó szavaival. Utána következett Maléter Pál és Gimes Miklós. Miután az orvosok a halál beálltát megállapították, felvették a 120 Ft-ot a felmerült költségek fedezésére, majd aláírták az átvételi elismervényt.

Nagy Imre holttestét kátránypapírba burkoltan, dróttal összehurkolva, arccal lefelé eltemetve találták 1989-ben az exhuláskor. (Fotó HM)

Holttestüket a börtön udvarán temették el, kátránypapírba drótozva. Két és fél évvel később, 1961. február 24-én éjszaka, titokban hantolták ki Nagy, Maléter és Gimes földi maradványait, és átvitték a rákoskeresztúri Új köztemető főbejáratától legtávolabb eső, 301-es parcellájába, ahol arccal a föld felé temették el őket. A temetői nyilvántartásba hamis neveket jegyeztek be.”

A kommunista diktatúra kegyetlenségét mutatja Mansfeld Péter kivégzése. A kommunista bűnözők megvárták, hogy a kamasz betöltse a 18-dik életévét, majd a vörösterror napján, március 21-én, borzalmas módon hagyták a tinédzser fiút megfulladni az akasztófán. Az éppen nagykorúvá váló fiatal fiú több, mint tízperces haláltusáját végignézették a tisztiiskolásokkal, üzenve, így jár, aki fellázad a kommunista diktatúra ellen.

Apró Antal és Kádár János kommunista bűnösök  síremléke a Farkasréti temetőben. Kiemelten védik. (Forrás Wikipédia)

Harminc év telt el a rendszerváltás óta! Harminc év nem volt elég arra, hogy a magyar igazságszolgáltatás felelősségre vonja az 1956-os forradalom megtorlásában, a gyilkosságokban, a hazaárulásban, a diktatúra működtetésében résztvevő főkolomposokat. Apró Antal vérdíjként kapott villájában ma is családja lakik, Mátsik György vérügyész kiemelt nyugdíjat kapott, de a többi gazembernek a haja szála sem görbült meg.