Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-03-29 19:44:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Kontinensünk nagy részének időjárását anticiklon alakítja, amelynek középpontja az Alpok felett helyezkedik el, de hatása a Földközi-tenger nyugati medencéjétől Dániáig, illetve a La Manche-csatornától Ukrajnáig terjed. Hatására ebben a térségben sokat süt a nap, kevés a felhő. Többnyire száraz az idő, kevés csapadék a hegyekben, illetve Ausztria és Csehország környékén alakul ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet délnyugat felől északkelet felé csökken, míg Portugáliában és Dél-Spanyolországban 22 fok is előfordul, addig Ukrajnában 5, 7 fokot mérnek. Csapadékosabb az idő Görögországban, ahol mediterrán ciklon örvénylik, és elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. A felhősebb idő miatt itt hűvösebb van, mint a mediterrán térségben máshol, és a hevesebb zivatargócokban 20-40 mm csapadék is lehull. Ugyancsak változékony az idő Észak-Európában, ahol a magasnyomás északi peremén erős a nyugati, délnyugati áramlás, és egymást követik az időjárási frontok. Erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik az eső, a hegyekben, az északi és keleti tájakon havazik, de nappali fagyról csak elvétve érkezik jelentés. Többnyire 3 és 10 fok között alakul a csúcsérték, de Svédország középső részén néhol 14, 17 fok is előfordul. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását a fentebb említett anticiklon határozza meg, sok napsütés, száraz idő várható.


    Előrejelzés az ország területén szombat estig
    ---------------------------------------------

    A változó mennyiségű és vastagságú fátyolfelhőzet mellett alapvetően napos idő várható. Csapadék nem lesz. Az északi, északkeleti szél többnyire mérsékelt marad, az Alföldön időnként megélénkül.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban -7 és +6 fok között alakul. A völgyekben, homokhátságokon lesz a leghidegebb, a tópartokon, magasabban fekvő helyeken a melegebb.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 16 és 20 fok között valószínű.