Emma napja van. | 2024.04.19

Kovács Zoltán: a svédek szerint is a migráció a legfontosabb európai kérdés

2019-03-26 19:15:00

A svédek is egyetértenek abban, hogy a migráció a legfontosabb európai kérdés - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára keddi stockholmi látogatásáról beszámolva az MTI-nek.

    Kovács Zoltán a svéd fővárosban találkozott a parlament külügyi bizottságának és európai ügyi bizottságának tagjaival, újságírókkal, valamint előadást tartott a Stockholmi Egyetemen.
    Az államtitkár ezt követően kifejtette: évek óta ellátogat európai fővárosokba azzal a céllal, hogy a valódi információkra kíváncsi újságírók, politikusok, egyetemisták első kézből tájékozódhassanak arról, hogy a magyar kormány mit és miért tesz.
    A stockholmi látogatásra részben azért került most sor, mert az elmúlt hónapokban különösen erős volt az a kritika, amely svéd politikusoktól vagy újságíróktól Magyarországgal szemben elhangzott - magyarázta.
    Kitért rá: a kormányzat, amelynek részéről a kritikák érkeztek, nem nagyon mutatott érdeklődést a találkozó iránt, viszont a svéd parlament külügyi, valamint európai ügyek bizottságának tagjaival "rendkívül jó beszélgetést" folytattak.
    Az államtitkár kiemelte: "bár nem értünk mindenben egyet", egyértelmű, hogy Magyarországnak és ezen belül a kormányzó pártnak, a Fidesznek - a svéd pártokhoz hasonlóan - megvan a joga, hogy saját véleménye legyen az európai sorskérdésekről. Abban egyetértettek, hogy egy rendes párbeszéd, amelynek során odafigyelnek a másik álláspontjára, segíti a megértést - fogalmazott.
    Kovács Zoltán hangsúlyozta: a svéd parlament képviselői, az újságírók és az egyetemisták is egyetértettek, hogy "napjaink meghatározó és legfontosabb európai kérdése a migráció", továbbá egyetértettek azzal is, hogy a migrációhoz való viszonyon keresztül "jobban megértjük az európai politikáról alkotott képet is". 
    Megjegyezte: sokan, köztük a svéd politikusok egy része is tagadta, hogy a migráció lenne a legfontosabb kihívás, amellyel Európának ma szembesülnie kell, de bebizonyosodott, hogy maguk a svédek is azt gondolják, hogy ez napjaink meghatározó kérdése és az európai parlamenti választás legfontosabb eleme lesz.
    Az államtitkár arról is beszélt, hogy látogatása alkalmával ismertette azt a megközelítést, amelyet Magyarország képvisel a családpolitika, a társadalmi intézmények, valamint az európai politika területén.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó