Gedeon napja van. | 2024.03.28

Robbantással fenyegetőző mintegy 400 személyt azonosítottak az orosz hatóságok

2019-03-25 19:15:00

Mintegy 400, robbantással fenyegetőző "telefonos terroristát" és e-mail-küldőt azonosítottak az orosz hatóságok, közülük többek ellen büntetőeljárás indult - közölte Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Izvesztyija című napilapban hétfőn megjelent nyilatkozatában.

    "Mind nagyobb léptéket ölt az úgynevezett +telefonos terrorizmus+. Az év eleje óta több mint kétezer, elrejtett robbanószerkezettel kapcsolatos bejelentés érkezett, a legtöbb közülük külföldről" - mondta.
    Sajtójelentések szerint múlt hétfőn névtelen, később hamisnak bizonyult bombafenyegetés miatt a moszkvai metróhálózat több mint 200 megállóját, az osztankinói tévétornyot, valamint egy tévé- és egy rádióstúdiót kellett átkutatni. Februárban az Interfax szerint a biztonsági szervekhez több mint 800, bankfiókokra, bevásárlóközpontokra és közintézményekre vonatkozó, valótlan bejelentés érkezett.
    Patrusev az Izvesztyija-interjúban arra a kérdésre, hogy a terrorelhárítás terén elért sikerek fényében nem lehetne-e enyhíteni a repülőtereken és a tömegrendezvényeken bevezetett biztonsági intézkedéseken, úgy vélekedett, hogy ezekhez már hozzászoktak az emberek, és természetesnek tekintik őket. Hangsúlyozta, hogy a biztonsági készültségnek összhangban kell lennie a továbbra is valós terrorfenyegetéssel. Elmondta, hogy 2018-ban 35 "terrorista irányultságú bűncselekményt", köztük 19 terrortámadást sikerült megakadályozni.