Auguszta napja van. | 2024.03.29

Takács Szabolcs: a migráció problémája minden idők legfontosabb globális kihívása

2019-03-24 20:15:00

Minden idők legfontosabb kihívásának nevezte a migrációt, valamint az ezzel összefüggő, a helyi és regionális identitás vonatkozásában tapasztalt problémákat a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.

    Takács Szabolcs a háromnapos tanácskozás utolsó előadójaként arról beszélt, Magyarországon úgy érzik, hogy az európai tudat, életvitel veszélyben van. Hozzátette, az elmúlt három és fél évben szemtanúja volt annak a "nagyon komoly, kemény" uniós vitának, amely az Európai Unió tagországai és intézményei között folyt. 
    "Ez (...) megmérgezte a részvételünket az Európai Unióban" - mondta, hangsúlyozva, hogy a gazdasági növekedés, a biztonság és a versenyképesség mind veszélyben van, és Európának, a csökkenő lakosságszám miatt is, egyre kisebb a jelentősége a világon belül.
    Takács Szabolcs azt mondta, hogy EU nem volt felkészülve a 2015-ben megkezdődött migrációs válságra. Abban az évben több százezer ember lépett be illegálisan uniós országokba - mutatott rá.
    Közölte, az EU első reakciója az volt, hogy megpróbálta kezelni, "menedzselni" a helyzetet, ahelyett, hogy megoldotta volna a problémát. Ez hibásnak bizonyult, és sokkal több problémához vezetett - jelentette ki Takács Szabolcs, aki szerint a lényeg az, hogy "meg kell állítanunk az illegális migrációt", a határok ilyenfajta lezárása elengedhetetlen és a problémát helyben kell kezelni.
    Sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság a vita folyamán a "menedzserszindróma" áldozatává vált. Ez úgy jelentkezett, hogy a bizottság mások véleményét teljesen figyelmen kívül hagyta és nem vizsgálta a teljes képet. Az Európai Bizottság úgy döntött, "standard módszereket" használ, és minden tünetet próbált önmagában kezelni anélkül, hogy a "betegség okát próbálta volna megszüntetni" - mondta Takács Szabolcs.
    Kiemelte, Magyarország álláspontja egyértelmű a válság kezdete óta a migráció kezelésében: minden csalási módot ki kell iktatni a rendszerből, a határvédelmet meg kell erősíteni, és a migráció eredendő okait kell megszüntetni.
    Takács Szabolcs szerint a migrációs területen a tagállamoknak vissza kell kapniuk a vezető szerepet, hiszen "a menedzserek lehet, jól végeznek dolgokat, de a vezetők azok, akik a helyes döntést hozzák".
    Az államtitkár azt mondta: a háromnapos konferencia segített abban, hogy sokkal jobban megértsük ezt a globális kihívást, amelynek kezeléséhez folyamatos párbeszédre van szükség.