Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gulyás: az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

2019-03-22 19:44:00

Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáját megnyitó beszédében.  

    Gulyás Gergely kifejtette, "haszonélvező a filantróp pénzember, aki szívesen ad kölcsönt az általa támogatott és alapvető emberi jogként feltüntetni próbált migráció kezelésére", továbbá az alvilág, amely a modernkori emberkereskedelem szervezője, valamint a politikai osztály baloldala, amely menekültstátuszon és állampolgárságon keresztül remél új szavazókat a tőlük elforduló korábbi támogatóik helyett. 
    Az illegális migrációnak haszonélvezői még azon iparágak is, amelyek az újonnan érkezők ellátásában vesznek részt közpénzből. 
    A tömeges migráció, ami nem jár együtt integrációval, egyszerre rossz a kibocsátó országoknak, amelyek egész generációkat veszíthetnek el, valamint az életveszélyes helyzetekbe kerülő útra kelőknek és azon országoknak is, amelyek adófizetői fizetik a soha létre nem jövő integráció és a közbiztonság összeomlásának költségeit - mondta Gulyás Gergely.
    Kijelentette, felelőtlen döntéshozók Európa polgárait kész helyzet elé állítva akarják megváltoztatni a kontinens arculatát. A nemzetközi porond egyes szereplői kétségbe vonják az emberek és nemzetek jogát, hogy maguk dönthessenek a saját sorsukat évtizedekre vagy akár évszázadokra meghatározó kérdésekben - mondta a tárcavezető, aki a migrációt nevezte a kor legaktuálisabb és legnagyobb problémájának. 
    Hangsúlyozta, különösen fontos az igazságot újra és újra megismételni egy olyan világban, ahol az igazságot "a politikai korrektség fojtogatja". 
    Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a migráció nem megfelelő válasz a demográfiai problémákra, nem oldja meg a munkaerő utánpótlásának gondjait sem - jegyezte meg. 
    Kiemelte, a magyar kormány a családok támogatásában látja a megoldást még akkor is, ha egy sikeres program csak hosszú évek múlva hozhat eredményt. 
    Gulyás Gergely beszélt arról is: senki nem vitatja, hogy a gazdagabb államoknak segíteniük kell a szegényebbeknek, a kérdés csak az, milyen formában. Elmondta, Magyarország büszke a békefenntartó missziókban végzett tevékenységére, továbbá úgy gondolja, a segítséget kell odavinni, ahol baj van. Jó példaként említette erre a Hungary Helps programot, amely közvetlenül segíti a helyi közösség konkrét problémáit. 
    A Miniszterelnökség vezetője kitért arra is, hogy "a migráció a jogállamiság próbakövévé vált". Emlékeztetett, Magyarország - az Egyesült Államokhoz hasonlóan - nem csatlakozott az ENSZ globális migrációs csomagjához. 
    "Azóta azt látjuk, hogy egyfajta lopakodó jogalkotás keretében újra és újra megpróbálják nemzetközi, sőt uniós egyezményekbe is becsempészni az ENSZ-határozatnak a joganyagát" - mondta Gulyás Gergely, aki szerint ez is jól mutatja, mire lehet számítani a migráció ügyében, ha a májusi EP-választáson nem érkezik világos üzenet azoknak, akik az elmúlt években nem tettek semmit a migráció ellen, vagy kifejezetten támogatták azt. 
    Aláhúzta, Magyarország és Olaszország az elmúlt években megmutatta, hogy a migrációt meg lehet állítani, ha erre van akarat és bátorság. A folyamat egyetlen lehetséges megoldása a menekültügyi igények jogállami keretek közötti, de európai határokon kívüli elbírálása - szögezte le.
    Gulyás Gergely döntő kérdésnek nevezte, hogy "az európai életmód és a keresztény kultúra védelmében létrejöhet-e egy újabb lelki megújulás, ami kellő hátteret ad Európa önazonosságának megerősítéséhez".