Gedeon napja van. | 2024.03.28

Manfred Weber: Frans Timmermansnak is el kell határolódnia a populistáktól

2019-03-22 11:44:00

Frans Timmermansnak, az Európai Szocialisták Pártja európai parlamenti (EP-) csúcsjelöltjének is el kell határolódnia a populistáktól - jelentette ki Manfred Weber egy pénteki német lapinterjúban.

    Az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a Süddeutsche Zeitung című lapban közölt interjúban a Fidesz EPP-tagságának ügyéről szólva kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő, a Fidesz elnöke sok éven keresztül "mindig nyitott volt arra, hogy közeledjék az EU-hoz", és "a fordulópont 2018 szeptemberében volt, amikor azt mondta, hogy már nem hajlandó erre".
    Az EPP "most egyértelműen levonta a konzekvenciákat: Orbán valamennyi jogát elveszíti a pártban, nem határozhatja meg, hogy milyen legyen az EPP jövője". 
    Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor szerint az EPP-nek az EP-választás után el kell döntenie, hogy a többséget a politikai középtől jobbra vagy balra fordulva igyekszik megszervezni, az Európai Unió jobbközép, kereszténydemokrata erőit összefogó pártcsalád csúcsjelöltje kijelentette, hogy "a holnap többsége középen helyezkedik el", és együttműködést ajánl mindenkinek, aki elő akarja mozdítani Európa ügyét, "vagyis a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak és zöldeknek is".
    "Ez teljesen világos" - mondta arra a kérdésre, hogy következik-e mindebből, hogy kizárja az együttműködést a Matteo Salvini belügyminiszter vezette olasz Ligával és a lengyel kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal (PiS).
    Aláhúzta: ugyanilyen határozottsággal küzd azért is, hogy ne szerezzenek politikai befolyást a "jobbos tökfejek" az olyan pártokból, mint az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német és a Marine Le Pen vezetette, Nemzeti Tömörülés nevű francia ellenzéki párt.
    Azonban "ezt az elhatárolódást a populistáktól elvárom Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölttől is", aki nem lép fel "a korrupció legalábbis részleges legalizálására" törekvő romániai szociáldemokratákkal szemben, és a "rendkívül kétes" tevékenységet folytató szociáldemokrata máltai kormánnyal szemben - fejtette ki Manfred Weber, hozzátéve, hogy nem halad a 2017-ben robbantásos merénylettel meggyilkolt máltai újságíró, Daphne Caruana Galizia halálának ügyében indított nyomozás, és úgy tűnik, hogy "vannak kapcsolatok a máltai állam és a maffia között".