Auguszta napja van. | 2024.03.29

NEB: Mansfeld Péter nem volt hajlandó megtörni

2019-03-21 10:15:00

Mansfeld Péter vesztét az okozta, hogy a börtönben tapasztaltak után sem tudta megtörni hatalom - közölte a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke az 1956 utáni megtorlások legfiatalabb áldozata kivégzésének hatvanadik évfordulóján csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

    Földváryné Kiss Réka azt mondta, a fiú a börtönben tapasztalta meg, milyen a diktatúra, ott vált igazi ellenállóvá. Amikor újra letartóztatták, magára vállalta nagykorú börtöntársai tetteit is, ez avatta őt hőssé - tette hozzá.
    Mansfeld Péter pere és kivégzése a Kádár-korszak cinikus brutalitását, kegyetlenségét mutatta meg. A gépezet, amely egy ilyen fiatal fiú halálát okozta, 1945-től kezdődően folyamatosan épült ki - mondta. Azok az emberek pedig, akik részt vettek ebben, 1990-ig a rendszer előnyeit élvezték - emelte ki.
    Mansfeld Péter kivégzésével a fiataloknak üzentek, hogy bárkit fel lehet akasztani - fogalmazott a NEB elnöke.
    Mansfeld Péter ipari tanulót néhány nappal tizennyolcadik születésnapja betöltése után 1959. március 21-én végezték ki. A másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság Vágó Tibor vezette Népbírósági Tanácsa szerint a vádlott nagyfokú veszélyt jelentett a társadalomra, megnevelését pedig hosszabb börtönbüntetéstől sem lehetett várni.