Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nyílt nap a Kelenföldi autóbuszgarázs szerelőcsarnokában

2019-03-19 14:30:00

Nyílt napra várják az érdeklődőket az idén 70 éves Kelenföldi autóbuszgarázs ipari műemlékké nyilvánított szerelőcsarnokában április 6-án, szombaton.

    Az épületben - amely átadásakor a világ legnagyobb feszített héjszerkezetű csarnoka volt - és a telephely területén rendezett nyílt napon a látogatók megismerkedhetnek a közösségi közlekedés mindennapokban láthatatlan érdekességeivel.
    Az ipari műemlékké nyilvánított szerelőcsarnokba a nap folyamán vezetett látogatásokat szerveznek, amelyek során bemutatják a garázs műszaki életét és történetét. A vezetett túrán a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni online a https://www.bkv.hu/visits/64 címen, vagy korlátozott számban a helyszínen lehet - olvasható a BKV Zrt. MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
    Mint írják, a nyílt napon megtekinthetők, bejárhatók lesznek a forgalomban közlekedő és a nosztalgia járművek (M108D, M168D, C68E, IK284 és IK415), és autóbuszmaketteket is kiállítanak. A telephely területén egész nap  körjáratként közlekedik a TR5-ös nosztalgia autóbusz.
    Az autóbuszvezetés iránt érdeklődők tesztvezetésen vehetnek részt. A 18. életévüket betöltött, érvényes jogosítvánnyal rendelkezők helyszíni szondás vizsgálat után az oktatóbusz volánja mögé ülhetnek. A jogosítvánnyal nem rendelkezők autóbusz-szimulátor segítségével élhetik át a több tonnás városi járművek vezetésének izgalmait.
    A gyerekeknek pontgyűjtő játékot szerveznek: a kreatív műhelyben a készségfejlesztő játékokon, a KRESZ-pályán a játékos KRESZ-teszten és a múzeumbuszban a közlekedéstörténeti kvízen megszerzett pecsétek BKV-s ajándéktárgyakra válthatók.
    A rendezvényen a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitánysága és a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) Közlekedésbiztonsági Kutatóközpontja a biztonságos közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. A rendőrkapitányság kerékpáros ügyességi és KRESZ-pályával, KRESZ-tesztlapok kitöltésével, puzzle KRESZ-táblákkal segíti a közúti közlekedés szabályainak megismerését. Lesz ujjlenyomatvétel, megtekinthetők lesznek a rendőrség technikai eszközei (rendőrautó, testpáncél, pajzs), és kipróbálható a motoros szimulátor.
    A KTI jóvoltából a Traffic Games internetes online játék offline változatával játszhatnak a gyerekek. A Zebra Zebi foglalkoztatósarokban a kisebbek egy városrészletet ábrázoló molinón - a mini KRESZ-táblák elhelyezése után - játékautókkal mehetnek végig, a nagyobbakat pedig bójákkal kirakott ügyességi gokartpálya várja.