Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-03-17 18:50:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Az Északi-tenger térségében örvénylik az a ciklon, amelynek frontrendszere alapvetően meghatározza Nyugat-, Északnyugat-Európa időjárását. A ciklon melegfrontja (amely nagyjából a Stavanger-Krakkó vonal mentén húzódik) mögött igen enyhe levegő áramlik kontinensünk középső tájai fölé, de a melegedés csak átmeneti jellegű, ugyanis mögötte már érkezik is a markáns lehűlést hozó hidegfront. A frontok mentén felhős, és csapadékos az idő. Eközben Európa déli részénél anticiklonális hatások uralkodnak, emiatt a Földközi-tengernél többnyire napos, száraz az idő. Továbbra is az Ibériai-félszigeten fordulnak elő a legmagasabb hőmérsékletek, a délutáni órákra több helyen is 25, 26 fok köré melegszik fel a levegő. Ezzel szemben szárazföldünk északkeleti részein jobbára 4, 5 fok alatt alakulnak a maximum-hőmérsékletek. A Kárpát-medencét éjszaka eléri az említett hidegfront, amelynek hatására hétfőn felhősebbre, csapadékosabbra fordul időjárásunk, és a hőmérséklet is jelentősen visszaesik a nyugati országrészben.
    
    Előrejelzés az ország területén hétfő estig
    -------------------------------------------
    Vasárnap túlnyomóan napos, száraz idő után az éjféli óráktól északnyugat, nyugat felől felhőzetnövekedés kezdődik, de az Alföldön hétfőn még több órás napsütésre is számíthatunk. Az éjszaka második felében elsősorban a nyugati határvidéken, hétfő délelőtt a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várható eső, záporeső, majd ezt követően a csapadéksáv kelet felé halad tovább, és estétől már a Tiszántúlon is eshet. A délnyugati szelet ma főként a nyugati tájakon kísérhetik erős lökések. Késő estétől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, és főként az Észak-Dunántúlon és a főváros környezetében megerősödik, néhol viharossá fokozódik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 6 és 18 fok között várható, délkelet felé haladva mérhetjük majd a magasabb értékeket.