Auguszta napja van. | 2024.03.29

Washington nem ad vízumot az amerikai katonák ügyeit vizsgáló Nemzetközi Büntetőbíróság munkatársainak

2019-03-16 07:59:00

Washington megtagadja a vízumot az amerikai katonák Afganisztánban elkövetett cselekedeteit vizsgálni szándékozó hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) munkatársaitól - jelentette be pénteken Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. 

    A tárcavezető közlése szerint az Egyesült Államok az ICC egyetlen olyan munkatársának sem ad beutazási engedélyt, aki - mint Pompeo fogalmazott - "közvetlenül érintett amerikai katonák ellen folytatott bármiféle vizsgálatban".  
    A tárcavezető közölte azt is, hogy az első vízummegtagadások már megtörténtek, de nem fedte fel, hogy kik és összesen hányan nem kaptak amerikai vízumot. 
    A hágai intézmény - amelyet 2002-ben hoztak létre népirtások, háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására és megbüntetésére - 2017 novemberében jelentette be, hogy vizsgálatot kíván indítani az afganisztáni konfliktus idején elkövetett háborús bűnök elkövetői, köztük amerikai katonák ellen. Az ICC jelentése szerint ugyanis az amerikai hadsereg titkos afganisztáni börtönökben kínozta a fogvatartottakat.     Az Egyesült Államok nem tagja a 123 tagországot számláló hágai büntetőbíróságnak, és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó tavaly novemberben szokatlanul erőteljes támadást indított az intézmény ügyészei és bírái ellen. Illegitimnek nevezve a büntetőbíróságot, kilátásba helyezte, hogy Washington kész akár szankciókat is foganatosítani az intézmény munkája miatt. Bolton szerint az ICC munkája fenyegetést jelent az Egyesült Államok szuverenitására és nemzetbiztonságára nézve is, mert a bíróság munkájában nem tapasztalható a fékek és ellensúlyok rendszere. 
    Mike Pompeo pénteken azt is közölte, hogy a vízumok megvonása érintheti azokat is, akik részt vesznek az Egyesült Államok szövetségeseinek, köztük Izraelnek a katonái ellen - az adott állam beleegyezése nélkül - indított vizsgálatokban. 
    Pompeo leszögezte, hogy Washington nem működik együtt az ICC-vel, nem fog semmiféle segítséget adni a szervezetnek, és nem is fog csatlakozni a  büntetőbírósághoz. "Hagyjuk, hogy szépen kimúljon, szerintünk máris halott" - fogalmazott Pompeo a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságról.