Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kossuth fegyvergyárosára emlékeznek Szőlősgyörökön

2019-03-12 17:40:00

Kossuth Lajos fegyvergyárosa, Ziegler Sándor (1823-1879) előtt tisztelegnek Szőlősgyörökön, a róla elnevezett konferenciát szerdán tartják a somogyi községben.

    A negyedszer sorra kerülő esemény résztvevői előadást hallhatnak a huszár hagyományőrzésről, a forradalom emlékjeleiről, a Rákóczi- és az 1848/49-es szabadságharc harctéri sikerességének összehasonlításáról, az 1848 áprilisában elfogadott törvényeknek a falusi lakosságra gyakorolt hatásáról, valamint Petőfi és Jókai barátságáról is - derül ki a programnak otthont adó Gárdonyi Géza Művelődési Ház Facebook-oldalán közzétett tájékoztatóból.
    Az érdeklődők megkoszorúzzák Ziegler Sándor domborművét, majd részt vehetnek a fegyvergyáros, továbbá az 1848 hőseinek lelki üdvéért bemutatott szentmisén.
    A Magyar Nemzeti Levéltár internetes oldalán olvasható, hogy Ziegler Sándor, a Ziegler Géza néven született Gárdonyi Géza író édesapja volt, aki azzal, hogy műhelye 1848 augusztusában ezer szuronyos puska elkészítésére szerződött a hadügyminisztériummal, jelentősen hozzájárult a honvéd hadsereg felfegyverzéséhez.
    Az ellenséges csapatok előrenyomulása miatt a gyárat később Nagyváradra, majd Aradra költöztette, a szabadságharc bukása után vagyonát hátrahagyva menekülni kényszerült.
    Ziegler Sándor a felelősségre vonást elkerülte, alakja bujdosóként megjelenik a világosi fegyverletétel után tizennégy évvel született fia Lámpás című kisregényében.
    A fegyvergyáros több szálon is kötődött Szőlősgyörökhöz. Felesége a községben született, ott tartották esküvőjüket, és Ziegler Sándor ott építette fel Magyarország első gőzmalmainak egyikét.