Andrea napja van. | 2024.04.18

Alapjogokért Központ: minden eszközzel fel kell lépni az ENSZ migrációs paktuma ellen

2019-03-12 12:45:00

Minden eszközzel fel kell lépni az ENSZ migrációs paktuma ellen az Alapjogokért Központ szerint. A jogi elemző- és kutatóintézet kedden, az Európai Bizottság (EB) szombaton kiszivárgott, az ENSZ migrációs paktumával összefüggő jogértelmezésére reagált. 

    Az Alapjogokért Központ az MTI-nek eljutatott gyorselemzésében azt írja, bár a bizottság most formálisan azt hangsúlyozza, hogy a paktumnak nincs és nem is lehet jogilag kötelező jellege, az eddigi nemzetközi jogértelmezési gyakorlat és a EB Jogi Szolgálatának véleménye nem ebbe az irányba mutat. 
    Az emberi jogi fundamentalizmus több évtizedes joggyakorlatából az következik, hogy a migrációs paktumhoz hasonló politikai kötelezettségvállalásokat pár év múltán már kötelező jellegű hivatkozási alapként használják nemzetközi jogi fórumok - fűzték hozzá, megjegyezve, hogy így a "puha jogi dokumentumok" lassan a formális jog részévé válnak. 
    Az elemzés szerint a Jogi Szolgálat ráadásul egy ilyen esetekben gyakran használt módszerrel arra törekszik, hogy az uniós jog bevándorláspolitikával közvetlen kapcsolatban nem lévő fogalmaiba önkényesen beleértsék az ENSZ migrációs paktumát, mely így - az uniós jog "részeként" - már valóban jogi következményekkel is bírhatna. 
    Az Alapjogokért Központ szerint - az át- és visszahivatkozások láncolatának megszakítása miatt - szükséges, hogy a bevándorlást ellenző országok és politikai erők minden lehetséges eszközzel blokkolják, vétózzák azokat a nemzetközi és uniós előterjesztéseket, melyek akár csak közvetlenül összefüggésbe hozhatóak az ENSZ migrációs paktumával, vagy annak legitimálása érdekében arra csak kismértékben utalnak.
    A közleményben emlékeztettek, az Alapjogokért Központ volt az egyik első szervezet, amely már több mint egy évvel ezelőtt felhívta a figyelmet az ENSZ globális migrációs paktumának veszélyeire, továbbá arra is, hogy a nyílt társadalom hívei vissza- és áthivatkozásokkal hogyan kreálnak a "puha jogból" kötelező érvényű nemzetközi jogi normákat. Miközben az uniós szervek bevándorlással összefüggő előterjesztéseikkel pontról pontra valósítják meg a jogellenes migrációt jogszerűvé átcímkéző paktumot, a különböző EU-s dokumentumok kifejezetten támaszkodnak az ENSZ-megállapodásra - tették hozzá.
    A központ a gyorselemzésben megállapította: az EB Jogi Szolgálatának kiszivárgott szakvéleménye a Lisszaboni Szerződés általános, tág kategóriáira, valamint homályos humanitárius és fejlesztéspolitikai kötelezettségekre hivatkozva tekintené az uniós jog részének a migrációs paktumot.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány