Gedeon napja van. | 2024.03.28

Visszalépett a lakásvásárlástól a hódmezővásárhelyi szocialista képviselő lánya

2019-03-11 16:39:59

Visszalépett a lakásvásárlástól Nagy Ernő (MSZP) hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő lánya; a szocialista politikus hétfői sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy gyermeke az ingatlan bérleti szerződését is megszünteti. Erre reagálva Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) azt mondta, Nagy Ernő ezzel beismerte: megpróbálta átjátszani a főtéri önkormányzati lakást lányának.

    Nagy Ernő egy közleményt olvasott fel, amelyben azt írta: 2017-ben "lelkiismeretével vívódva" fordult Almási István akkori, azóta elhunyt polgármesterhez, nehéz magánéleti helyzetbe került lánya lakáshelyzetének megoldása érdekében.
    Elmondta, hogy az általa vezetett Lakásügyi Tanácsadó Testület (LTT) méltányossági okokból eltekintett annak a feltételnek a teljesítésétől, hogy a pályázó csak három év helyben lakás után kaphat bérlakást. A politikus felidézte, hogy ezen a szavazáson tartózkodott, de utólag már úgy látja, jobban tette volna, ha részt sem vesz a voksoláson.
    A politikus közölte, az ingatlan lakhatatlan állapotú volt, és, bár a felújítására időközben 400 ezer forintot fordítottak, gyermeke nem tudott beköltözni. Lánya 2017 novemberében - az önkormányzat által felkínált lehetőséggel élve - jelezte, megvásárolná a lakást a bérlőknek járó, összességében 40 százalékos kedvezménnyel - tette hozzá.
    A képviselő elismerte, hogy az LTT elnökeként 2018 decemberében valóban a közüzemi szolgáltatók nullás igazolása nélkül írta alá lánya bérleti szerződésének meghosszabbítását, de annak tudatában tette ezt, hogy a lakatlan ingatlanban semmiféle közüzemi fogyasztás nem volt.
    Nagy Ernő leszögezte, Márki-Zay Péter (független) polgármesterként semmit nem tudott az ingatlanügyről. A lakás értékesítéséhez pedig nem kellett közgyűlési jóváhagyást kérni, a polgármester 10 millió forint alatt a testület nélkül is dönthet ingatlanértékesítésről.
    A képviselő hangsúlyozta, az ingatlan jelenleg is az önkormányzat tulajdonában áll, lánya tulajdonjogát csak széljegyen rögzítették az ingatlannyilvántartásban.
    Hegedűs Zoltán, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának vezetője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Nagy Ernő azzal, hogy visszalépett az ingatlanvásárlástól, lényegében beismerte azt, hogy Márki-Zay Péter polgármester és Kis Andrea alpolgármester közreműködésével megpróbálta 5 millió forintért átjátszani a főtéri önkormányzati lakást lányának.
    A frakcióvezető szerint a szocialista képviselő lépésével csak Márki-Zay Pétert próbálja meg "kimosdatni" a korrupciós ügyből. Hozzátette: Nagy Ernő állításával szemben a törvényi szabályozás alapján ingatlant csak a közgyűlés jóváhagyással értesíthet az önkormányzat.
    A fideszes képviselő hangsúlyozta, Nagy Ernő alkalmatlan és méltatlan a képviselői és LTT elnöki tisztségre, ezért ismételten lemondásra szólította föl a politikust.