Emma napja van. | 2024.04.19

New Yorkban vádat emeltek a venezuelai ipari miniszter ellen

2019-03-09 10:06:00

New Yorkban vádat emeltek Tareck El Aissami venezuelai alelnök és ipari miniszter ellen - jelentette be manhattani államügyészség. 

    A Maduro-kormány tagja ellen az amerikai pénzügyminisztérium kábítószer-kereskedelem miatt hozott szankcióinak megsértése miatt emeltek vádat egy manhattani szövetségi bíróságon. 
    A venezuelai politikus "hatalmi helyzetét használta fel arra, hogy bekapcsolódjék a nemzetközi kábítószer-kereskedelembe" - közölte a manhattani államügyészség. El Aissami ezzel megkerülte azokat a szankciókat és megsértette azt a törvényt, amelyeket a drogbárók ellen hoztak. 
    A 44 éves Tareck El Aissami ellen az amerikai belbiztonsági minisztérium évek óta folytat nyomozást kokainnal kereskedő bűnözői hálózatokhoz és a libanoni Hezbollah szervezethez fűződő kapcsolatai, valamint pénzmosás gyanúja miatt. A Trump-kormányzat 2017 februárjában már szankciókkal is sújtotta a libanoni-szíriai gyökerű, de Venezuelában született politikust. 
    Washingtonban a Világbank egyik intézménye, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja közleményben jelentette be, hogy a venezuelai kormánynak 8.7 milliárd dolláros kártérítést kell fizetnie a texasi ConocoPhillips olajipari vállalatnak azért, mert 2007-ben államosította az amerikai cég venezuelai vagyonát. 
    Kelly B. Rose, a houstoni székhelyű ConocoPhillips jogi igazgatója közleményben fejezte ki megelégedettségét a választott bírósági döntéssel. "Ez megerősíti azt az alapelvet, miszerint a kormányok nem sajátíthatnak ki törvénytelenül magánberuházásokat a megfelelő kompenzáció megfizetése nélkül" - hangsúlyozta a vállalati állásfoglalásban Kelly B. Rose.
     2007-ben még az azóta elhunyt Hugo Chavez elnök irányította Venezuelát, és az államosításkor - amely érintette a brit British Petroleumot és a francia Total olajvállalatokat is - ugyan elkötelezte magát a kártérítés mellett, de nem volt hajlandó a vállalatok valódi értékét megfizetni.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó