Gedeon napja van. | 2024.03.28

Új kiállítási elemekkel bővült a gyulai vár

2019-03-08 14:20:00

A gyulai vár körül egykor épített palánkvár korabeli maradványait mutatja be egy új, állandó kiállítás, amelyet pénteken mutattak be sajtótájékoztatón Gyulán.

    Dombi Ildikó, Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy két helyiségben is frissült a gyulai vár kiállítása az elmúlt napokban.
    A történelmi épület emeletének két sarki termében a valamikori palánkfalat - annak kiterjedését, felépítését -, valamint a palánkfal feltárásának folyamatát bemutató résszel bővült a várkiállítás, közte a kastélyban találhatóhoz hasonló, de hangot is kiadó, saját fejlesztésű holoprojektorral.
    A várba került installáció és kiállítási elemek korábban az Almássy-kastély időszaki kiállítóterében bemutatott, Az eltemetett vár című tárlatban szerepeltek - tette hozzá.
    Az új kiállítótéren az 1566-os török ostrom tárgyait mutatják be, amelyek a legutóbbi, a vár körül lefolytatott ásatások során kerültek elő, például egy ágyúgolyó és több fegyver is. 
    Görgényi Ernő polgármester elmondta, hogy a 2005-ben megújult vár kiállítása Magyarország leglátogatottabbjai közé tartozik, az elmúlt esztendőben meghaladta a 100 ezret a látogatók száma.
    Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy folyamatosan megújítsuk a kiállítást és érdekessé tegyük azok számára is, akik már jártak itt - fogalmazott. Az új kiállítási tér épít az önkormányzat által megrendelt régészeti és levéltári kutatások eredményeire, így a török ostromkori várnak és az erődítménynek azon részeire, amelyek napjainkban már nem láthatók. A holoprojektor pedig különleges attrakció, amely három dimenzióban mutatja be a korabeli várat és annak szerkezetét - mondta a polgármester.