Andrea napja van. | 2024.04.18

Kovács Árpád: nyugodt cselekvésre alkalmas év lesz az idei

2019-03-07 18:45:00

Nyugodt cselekvésre alkalmas évnek nevezte az ideit a Költségvetési Tanács elnöke, hozzátéve, hogy a gazdaság fejlődésének záloga egy versenyképességi fordulat.

    Kovács Árpád a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki gazdasági fórumán tartott előadásában kiemelte: a fejlődéshez a munkaszervezés hatékonyságának növelése, a kis- és középvállalkozások reformja és a munkaerőhiány kezelése elengedhetetlen. 
    Mindemellett a hitelesség, a költségvetési fegyelem és az államadósság csökkentése jelenti a magyar gazdasági növekedés alapját - tette hozzá.
    Kifejtette: a magyar gazdaság hatékonysága jelenleg egyharmada a német gazdaságénak, így ezen a területen sokat kell fejlődni. Szembe kell nézni a növekvő munkaerőhiánnyal, amelyre többféle válasz adható, egyrészt az automatizáció és a robotizáció, vagy adott esetben a migráció jelenthet megoldást.
    Az egykori gyarmattartó országok esetében 10-20 százalék között van a betelepült lakosság aránya, ez a folyamat már nem fordítható vissza. Más országok azonban választhatják azt az utat, hogy a gyermekvállalás ösztönzésével vagy az élettartam lehetséges növelésével tesznek a népességfogyás ellen - mondta Kovács Árpád. 
    A Költségvetési Tanács elnöke szerint a jelenlegi gazdasági folyamatok csak a múltbéli történésekkel együtt értelmezhetők. 
    Felidézte: a 2008-as válság megrengette az amúgy is gyenge magyar gazdaságot, amit súlyosbított, hogy az akkori gazdasági környezet nem tette lehetővé Lengyelországhoz hasonló módon a hitelek elengedését.
    Közölte: mára azonban a visegrádi országok és köztük Magyarország is  szabadpiaci pénzfelvétel szempontjából kedvező pozícióban vannak. Versenyképesség szempontjából Ausztriához képest háttérben van az országcsoport, de Magyarország helyzete kis mértékben javult, a munkaerőhiány azonban nálunk jelentősebb, mint a környező országokban. Megjegyezte, hogy a járműipar súlya és részaránya a foglalkoztatásból egyre nő a szektor nagy beruházásainak köszönhetően.
    Kovács Árpád beszélt arról is, hogy az építőipar, a piaci szolgáltatások valamint az ipar területén élénkülés tapasztalható. Az exportban pedig növekvő súlyt képviselnek az uniós országok, míg a kelet-ázsiai országokkal a kereskedelem aránya csökken.