Emma napja van. | 2024.04.19

Nézőpont Intézet: a bevándorlásról szól a néppárti vita

2019-03-07 12:14:00

A Nézőpont Intézet elemzője szerint a bevándorlásról szól a Fidesz-KDNP és az Európai Néppárt vitája, mivel a néppárt már megkötötte a maga szövetségét a baloldallal.

    Tóth Erik az M1 aktuális csatornán csütörtökön azt mondta: Manfred Weber néppárti frakcióvezető üzenete, amelyben például a plakátkampány leállítására szólította fel a kormányt, valójában a migrációról szól, és azt mutatja hogy a vezető elkezdett "udvarolni" az Európai Parlament bevándorláspárti baloldalának, amelynek számít későbbi szavazatára az európai bizottsági elnöki poszt megszerzéséhez.
    A választási kampány intenzitásának fokozódását mutatja, hogy ilyen politikai történések is előfordulnak - jegyezte meg. 
    Rámutatott: rendkívül meglepő, hogy a 79 tagpárttal és 219 képviselővel rendelkező Európai Néppárt politikai tevékenységét 37 európai parlamenti képviselő és 13 tagpárt próbálja meghatározni, mivel mindössze ennyien kezdeményezték a Fidesz kizárását. 
    Nézőpont Intézet elemzője szerint a Fidesz-KDNP az Európai Néppárt egyik legnagyobb pártja lehet az európai parlamenti választások után, ezért feltevődik a kérdés, hogy mi értelme "vegzálni" vagy politikai nyomás alá helyezni az egyik legsikeresebb pártszövetségét. 
    A Nézőpont Intézet előrejelzése szerint 14 mandátumra számíthat május 26-án a Fidesz-KDNP a Magyarország számára megszerezhető 21 európai parlamenti helyből, ami kétharmados többséget jelent a mandátumszámok tekintetében - fűzte hozzá Tóth Erik.