Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az amerikai kongresszus tagjai is aggódnak a kanyarójárvány terjedése miatt 

2019-03-06 08:00:00

A kongresszus tagjai is aggódnak a kanyarójárvány terjedése miatt az Egyesült Államokban - ez derült ki a szenátus egészségügyi bizottságában tartott keddi meghallgatáson. 

    A megállíthatatlannak tűnő járvány kétpárti együttműködésre késztette a törvényhozókat, akik arról vitáztak, mit tehetne a kormány az életeket kockáztató oltásellenes összeesküvési elméletek és nyomukban az oltásellenes mozgalmak ellen.
    Az északnyugati Washington állam demokrata párti szenátora, Patty Murray - akinek államában januártól újabb 71 kanyarós megbetegedést diagnosztizáltak - arra hívta fel a figyelmet, hogy "a betegségek nem állnak meg az államhatároknál, falak és tiltó rendelkezések sem vethetnek gátat nekik". A szenátor hangsúlyozta: a járványra orvosok és ápolónők, oltások és az egészségügyi ismeretek erősítése jelenti a megoldást. 
    Lamar Alexander, Tennessee állam republikánus szenátora - az egészségügyi bizottság elnöke - szintén a védőoltások fontosságát hangsúlyozta, és agresszív kampányt sürgetett az oltások népszerűsítésére. "Rengeteg a félrevezető vagy pontatlan információ az oltásokról, ezek a közösségi oldalakon és az online médiában egyaránt terjednek" - fogalmazott Alexander. Leszögezte: "azt szeretném, hogy minden szülő legyen tisztában azzal, hogy az oltóanyagokat a Szövetségi Gyógyszer- és Élelmiszerfelügyelet (FDA) hagyja jóvá, és abszolút biztonságosak". Az oltások életeket mentenek - hangoztatta. 
    Az idei év első két hónapjában a járványügyi hatóság (CDC) 11 államban 209 új kanyarós megbetegedést regisztrált. Hat helyen aktív a járvány. Kanyarós megbetegedéseket jelentettek Kaliforniából, Oregonból, Coloradóból, Kentuckyból, Illinois államból, Connecticutból, New York államból, New Jerseyből, Georgiából és Texasból. 
    Murray szenátor a meghallgatáson amiatt panaszkodott, hogy miközben 2000-re a kanyaró lényegében eltűnt az Egyesült Államokban, most egyre gyakrabban fordul elő. A szenátor asszony szerint ez a szülők felelőssége, akik nem hajlandóak beoltatni a gyermeküket. "Noha az oltóanyag már 56 éve forgalomban van, a fiatal szülők nemzedéke egyszerűen képtelen felbecsülni, hogy ez a betegség milyen veszélyes" - hangsúlyozta. A washingtoni szenátor felidézte a szövetségi egészségügyi minisztérium adatait, melyek szerint az elmúlt 17 évben megnégyszereződött azoknak a két éven aluli gyermekeknek a száma, akik nem kaptak oltást. Washington államban és Oregonban két olyan megye is van, ahol csaknem minden gyermek úgy megy az iskola első osztályába, hogy nincs oltása. "A szakértők szerint a járvány kitörésének elkerüléséhez az szükséges, hogy a közösségnek legalább a 95 százaléka immunis legyen a betegséggel szemben, vagyis beoltsák" - jegyezte meg Patty Murray. Anthony Fauci, a fertőző betegségek intézetének igazgatója szerint egyszerűen elfogadhatatlan a kanyaró újbóli felbukkanása, hiszen a betegség megelőzhető. Fauci szintén a tájékozatlanságot és a hamis információkat kárhoztatta, és kampányt sürgetett. 
    A szenátusi meghallgatás egyik "sztárja" Ethan Lindenberger ohiói diák volt. Őt a szülei nem oltatták be, de amikor tavaly decemberben 18 éves lett és ezzel elérte a nagykorúságot, konzultált orvosokkal, és elment beoltatni magát. Édesanyja egy egészségügyi magazinnak úgy nyilatkozott: "ez olyan volt, mintha a fiam szembeköpött volna engem és azt mondta volna, hogy te nem tudsz semmit, és egyáltalán nem bízom meg benned". 
    Ohió egyike annak a 17 államnak, amely engedélyezi a szülőknek, hogy "filozófiai" vagy "morális" okok miatt ne oltassák be a gyermekeiket. 
    Kedden egyébként benyújtotta lemondását az országos gyógyszer-, és élelmiszerfelügyelet vezetője, Scott Gottlieb. Az első sajtóhírek szerint a Fehér Ház nem számított a lemondásra, Donald Trump elnök a bejelentés után Twitter-bejegyzésben dicsérte a 46 éves Gottlieb tevékenységét. A korábban orvosként, majd beruházóként is dolgozó Gottlieb arra hivatkozott, hogy több időt szeretne a családjával tölteni. Az amerikai sajtóban megemlítették azt is, hogy Gottlieb korábban rákbetegséggel küzdött.