Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kiszámíthatóbb feltételeket javasol az építési vállalkozók szövetsége az ágazatban

2019-03-05 16:39:00

Az utóbbi két évben 55 százalékkal bővült a hazai építőipar termelése, az építési beruházások iránti kereslet nagymértékű ingadozását azonban az ágazat csak komoly feszültségek mellett tudja követni, és bár a termelési érték bővülése idén is kétszámjegyű lehet, jelentős hatékonyságjavításra van szükség a szektorban - jelezte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a szervezet elnöksége által elfogadott szakmai anyagban.

    Az MTI-hez kedden eljuttatott dokumentumban a szövetség az építési ágazat idei súlyponti problémáit, valamint az ezek megoldásával kapcsolatos javaslatait foglalja össze.
    Az ÉVOSZ felidézi, hogy az építőipar teljesítménye 2017-ben 2494 milliárd forint volt, csaknem 30 százalékkal nőtt egy év alatt, tavaly elérte a 3347 milliárd forintot. Az ágazat rendelésállományát és teljesítőképességét alapul véve a szakszövetség idén is a termelési érték kétszámjegyű bővülésére számít. Kiemelték ugyanakkor, hogy a hatékonyság jelentős javulására van szükség a piacon.
    A szakszövetség értékelése szerint valamennyi építőipari alapszakma hiányszakmának minősíthető az egész ország területén, az építőipar legnagyobb nehézsége a szakemberhiány mind a mérnöki, mind a szakmunka terén, valamint a modern gépi eszközök, technológiák hiánya. Az ország valamennyi tervezési régiójában indokolt az építőipari szakmákat kiemelten hiányszakmának besorolni, és ennek megfelelő képzési támogatásban részesíteni - hangsúlyozzák a dokumentumban.
    Az ágazat hatékonyságának javítása érdekében a kormányzat többszöri intézkedéssel 36 milliárd forint értékben hagyott jóvá beruházási támogatást, ebből 16 milliárd forintot ítéltek oda tavaly. Az ÉVOSZ szerint a következő két-három évben várható, nagy volumenű munkák ismeretében komoly fejlesztésekre, saját beruházásokra van szüksége az építési vállalkozásoknak, tervezőknek és mérnöki szolgáltatóknak. Indokolt, hogy az építőipari beruházási támogatásokra szánt kormányzati összegek idén is rendelkezésre álljanak - jelezték.
    A szervezet fontos intézkedésként értékeli egyebek mellett, hogy a parlament és a kormány több évre szóló adó- és járulékcsökkentési határozatokat hozott, de további szabályozási garanciákat is szükségesnek tart a kiszámíthatóság érdekében.
    Az anyag szerint jelentős beruházási forrásnak továbbra is az európai uniós támogatások látszanak. Ezek felhasználásánál fontos az egyenletes költekezés, szükséges a kormányzati építési-beruházási közbeszerzések alaposabb előkészítése és az előkészítések felgyorsítása, az ajánlatkérések további meghirdetése és a projektmegvalósítások vállalkozásba adása. Az ÉVOSZ úgy látja, hogy határozottan érvényesülnie kellene a kormányzat építési piaci keresletkiegyenlítő szerepének.
    A szövetség lényegesnek tartja azt is, hogy az európai gazdasági térség élénkítését szolgáló uniós gazdaságfejlesztési programokból minél több, Magyarországot érintő projekt előkészítése és kivitelezése induljon el. Szorgalmazzák energiahálózatok fejlesztését és összekapcsolását, a nagy távolságú közlekedési rendszerek fejlesztését, a regionális vízgazdálkodást és termelési rendszerek kialakításához, összekapcsolásához szükséges építési-beruházási feladatokat.
    A szakszövetség szükségesnek látja, hogy a 2020. utáni időszakra minél előbb kidolgozzák azokat a közép- és hosszú távú új kormányprogramokat, amelyek az építési ágazatot növekedési pályán tarthatják. Az ÉVOSZ javasol egyebek mellett országos lakóingatlan-felújítási programot, önkormányzati, illetve magánerős bérlakásépítési programot, ivóvíz- és csatornarendszer rekonstrukciós programot, az M0 körgyűrű bezárását, az M1-M7 háromsávosítását, a nagyvárosi közlekedést segítő városi infrastruktúrafejlesztő programot, szennyvíztisztító rendszerek rekonstrukcióját és intermodális logisztikai központok továbbfejlesztését.