Gedeon napja van. | 2024.03.28

Logopédia európai napja - középpontban az autizmus-spektrumzavar

2019-03-04 11:15:00

Konferenciákkal, felvilágosító előadásokkal, prevenciós hatású játékokkal várják az érdeklődőket a héten az ország számos pontján a logopédia európai napja alkalmából, amelynek központi témája az autizmus-spektrumzavar - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. 

    A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület elnöksége közleményében felidézte: a magyar logopédusok az Európai Unió mintegy 70 ezer szakemberével március 6-án ünneplik a logopédia európai napját, amelynek ajánlott aktuális témája ebben az évben az autizmus-spektrumzavar (ASD).
    Mint írták, az Európai Logopédiai Szövetség (CPLOL) kezdeményezéséhez csatlakozva várják a logopédusok a kommunikáció és a kommunikációs zavarok iránt érdeklődőket konferenciákkal, felvilágosító előadásokkal, érzékenyítő programokkal, intézménylátogatási lehetőségekkel, prevenciós hatású kommunikációs, beszéd- és nyelvi játékokkal az óvodákban, általános iskolákban, középiskolákban, felsőoktatási intézményekben, művelődési házakban, alapítványoknál, ellátási ambulanciákon, az ország egész területén. 
    Az országos kezdeményezéshez mind a 24 fővárosi pedagógiai szakszolgálat csatlakozott. A részt vevő intézmények listája, a fővárosi és a vidéki programok a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesülete honlapján (www.mlszsz.hu) olvashatóak. 
    Az idei események közül kiemelték a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. Kerületi Tagintézménye csütörtöki, a kerületi logopédiai ellátás 50. évfordulóját ünneplő programját. Idén először rendeznek regionális, vidéki konferenciát a logopédia európai napjához kapcsolódóan, a pénteki tanácskozást a kőszegi logopédiai intézmény, a Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskola szervezi. 
    A közleményben az egyesület elnöksége azt írta, remélik, a logopédia európai napjának hazai eseményei ráirányítják a figyelmet a hang, a beszéd, a nyelv zavaraira, azok megelőzésére, a terápiás lehetőségekre az érintettek társadalmi elfogadása, a logopédia szerepének megismerése érdekében.
    Március 6-a 2004 óta a logopédia európai napja az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága kezdeményezésére. Magyarországon 2012-től tartanak ezen a napon rendezvényeket, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére és azoknak az egészségre, az életminőségre gyakorolt hatásaira, valamint a logopédiával kapcsolatos kérdésekre.