Auguszta napja van. | 2024.03.29

Országos melegrekord dőlt meg Belgiumban

2019-02-28 17:27:00

Országos melegrekord dőlt meg Belgiumban, a főváros déli, Uccle nevű kerületében szerdán 21,5 Celsius-fokot mértek - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

    David Dehenauw, a belga Királyi Meteorológiai Intézet (MRI) munkatársának tájékoztatása szerint az elmúlt napokban tapasztalt különösen enyhe hőmérséklet kivételesnek számít.
    Mint közölte, az adatok, új napi hőmérsékleti rekordokat mutattak szerdán, amelyek szerint az Uccle-i magas hőmérséklet az 1959-ben mért 17,3 fokot szárnyalta túl. A városrészben kedden mért szintén rekordnak számító 16,2 fokos hőmérséklet pedig az 1922-ben mért, sokáig februári, helyi csúcshőmérsékletnek számító 15,7 Celsius-fokot haladta meg.
    A korábbi februári rekordot 1990. február 24-én regisztrálták, amikor az ország keleti felében, a Liege mellett található Angleur nevű településen 21,1 fokot mértek - közölte a meteorológus.
    Az elmúlt napokban Európa számos településén mértek rekord hőmérsékleteket. Nagy-Britanniában februári és téli napi melegrekord dőlt meg: a walesi Porthmadogban 20,8 Celsius-fokot mértek kedden. A spanyolországi Orense-ben 25, a nyugat-franciaországi Pleyber-Christben 21 fokot, szombaton februári melegrekord dőlt meg a sarkkör közelében fekvő svédországi Kvikkjokkban, ahol 9,1 Celsius-fok volt, a norvégiai Lingében pedig norvég rekordhoz közeli hőmérsékletet, 17,8 Celsius-fokot mértek.
     Az dél-olaszországi Leccében ugyanakkor a hőmérő higanyszála nem haladta meg az 5, a görögországi Szalonikiben pedig a 3 fokot. Szalonikiben havazott is, akárcsak Törökország észak-nyugati térségében.