Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: nem lehet kizárni az atomfegyverek használatát sem

2019-02-28 08:58:00

Nem valószínű, de nem is lehet kizárni annak esélyét, hogy India és Pakisztán atomfegyvert vet be egymás ellen - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

    A szakértő elmondta a két országnak 1971 óta nem volt olyan súlyos konfliktusa, mint a mostani, amikor a pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet szerdán, miután behatolt az ország légterébe.
    A szerdai incidens előzménye, hogy a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén február 14-én a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport által elkövetett merénylet megtorlásaként kedden indiai gépek megelőző csapást hajtottak végre Pakisztán területén iszlamista fegyveresek táborai ellen. India a pakisztáni titkosszolgálatot gyanúsítja az iszlamisták támogatásával.
    Gyarmati István szerint az bizonyos, hogy a merénylők Pakisztánból érkeztek, de az nem bizonyított, hogy a pakisztáni kormányzatnak köze van támadáshoz.
     "Azt gondolom, hogy egyiknek sem áll érdekében, hogy nukleáris konfliktussá eszkalálódjon a helyzet" - fogalmazott a szakértő. Hozzátette: azt is figyelembe kell venni, hogy Indiában hamarosan választások lesznek. Ugyanakkor elhúzódó konfliktusra kell készülni - mondta a biztonságpolitikai szakértő.