Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pörög a végrehajtóbiznisz, százmilliókat termel a nyomorúság

2019-02-26 23:13:24

Az e-beszámolókat böngészve kiderült, hogy az 1994-ben kiszervezett bírósági végrehajtás óriási bombaüzlet. Minél elmaradottabb egy térség, annál jövedelmezőbb a végrehajtást végző, közhatalmat gyakorló vállalkozó haszna.

Az önálló bírósági végrehajtó tevékenységének megnevezése jogi szolgáltatás, amit a mai napig többen, jogi végzettség nélkül végeznek. Hosszú ideig semmilyen kontroll nem volt a kamarába tömörült szervezett felett, aminek két évtizedes történetét botrányok, bűncselekmények sorozata kísért.

„Az elmúlt években botrány botrányt követett a bírósági végrehajtók háza táján. Több tucat végrehajtó azért került a vádlottak padjára, mert jól szervezett akciókban, beépített licitálók közreműködésével adta-vette az ingatlanokat és értékesebb ingóságokat. Ha valaki kinézett magának egy autót vagy egy lakást, akkor azt a korrupt végrehajtó a lehető legalacsonyabb kikiáltási áron hirdette meg, hogy a megrendelő elvigye és jóval magasabb áron értékesítse. A különbözeten pedig osztoztak a felek. Az évek során a bírósági végrehajtás a korrupció melegágyává vált.”

2015-ben feloszlatták a végrehajtók kamaráját, a megalakult új köztestületet már miniszteri biztos felügyeli. Kötelezték a végzettség nélküli végrehajtókat a jogi egyetem elvégzésére.

Az önérzetes végrehajtók, akik egyébként minden érzés nélkül fosztották ki a jogi védelem nélkül maradt adósokat, az Alkotmánybírósághoz fordultak a kötelező jogi végzettség megszerzését előíró rendelet miatt, de minden beadványukat elmeszelte a taláros testület.

A végrehajtó bizniszek mögött lévő százmilliók, milliárdok, emberi tragédiák sorozatának súlyos árai. A szégyen, a megalázottság, a kiszolgáltatottság miatt, számos törvénytelenséget homály fedi, és a károsultak nagy része nem mer megnyilvánulni.

Joggal vetődik fel a kérdés, miért nem lesz újra állami monopólium a végrehajtás? A vállalkozásba kiszervezett végrehajtás negyed évszázados története, a hiányos jogi ismeretekkel rendelkező végrehajtó tevékenysége inkább azt jelképezi, hogy mindenekfelett az anyagi haszonszerzés a legfontosabb.

Szerkesztőségünk birtokába került számos végrehajtással kapcsolatos ügy irata, melyet ellenőrzés után megjelentetünk. Az autókról, lakásokról szóló ügyek betekintést engednek egy olyan világba, ahol szívfájdalom nélkül fosztanak ki, tesznek földönfutóvá embereket a törvényesség álcája mögött. Elképesztő kapcsolati háló tárul fel. Addig, amíg egy önálló bírósági végrehajtó hivatalban van, felelősséggel tartozik a korábbi tevékenységéért, vagyis nincs elévülés.

HA ÖNT SÉRELEM ÉRT A VÉGREHAJTÁS SORÁN, ÍRJA MEG A szerkesztoseg2@sajomente.hu e-mail címre. HÍRPORTÁLUNK MINDEN ÜGYNEK UTÁNA JÁR ÉS NYILVÁNOSSÁGRA HOZZA!

(Nyitókép illusztráció, forrása internet.)