Emma napja van. | 2024.04.19

A Nike kiáll Semenya mellett

2019-02-26 15:05:00

A Nike kiáll a kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó Caster Semenya mellett, aki fellebbezése eredményére vár, melyet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) novemberben életbe lépett, rá vonatkozó szabályozásával szemben nyújtott be.

    A sportszergyártó a legújabb, 90 másodperces reklámfilmjében - amelyet levetítettek a vasárnap esti Oscar-gálán a hollywoodi Dolby Színházban - női sportolók teljesítményét méltatja. A képsoron olyan "őrült" tevékenységek bukkannak fel, mint kosaras zsákolás, ökölvívás vagy maratonfutás, emellett előkerülnek a nők sportolásával kapcsolatos negatív sztereotípiák is. Az "Álmodj őrültebbet" (Dream crazier) című videóban a 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes teniszező, Serena Williams narrációjában példaként említi, hogy ha nők érzelmeket mutatnak ki a versenypályán, akkor "drámáznak", ha kiállnak az igazukért, "tébolyodottak", ha dühösek, akkor "hisztiznek, ésszerűtlenek, vagy egyszerűen őrültek", a férfiakéval egyenlő lehetőségekről álmodniuk pedig "téveszme".
    A 28 éves dél-afrikai atléta feltűnésekor az hangzik el: "ha túl jók vagyunk, valami gond van velünk".
    Semenya ügyét még tárgyalja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Semenya tiltakozását az váltotta ki, hogy az IAAF tavaly úgy határozott, a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók - 400 és egy mérföld közötti távokon - csak akkor indulhatnak nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel csökkentik annak mértékét a szervezetükben. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami azzal jár, hogy a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli, és egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.
    A 800 méter háromszoros világbajnoka pályafutása kezdete óta támadások kereszttüzében áll férfias adottságai miatt. A 2009-es, első vb-győzelme után egy évig nem is versenyezhetett, amíg az IAAF nemi vizsgálatokat végeztetett rajta. Később azonban visszatért, a 2012-es és a 2016-os olimpián is megnyerte a kétkörös távot, ahogy a legutóbbi két vb-n egyaránt. Ugyanakkor riválisai többször panaszkodtak, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatta Semenyát.
    Semenya maga úgy fogalmazott, csak futni szeretne "úgy, ahogy megszületett", a Nike pedig ismét nyilvánosan kiállt mellette - emeli ki az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.com szakportál.
    Korábban Dél-Afrika politikai és sportvezetői is biztosították Semenyát támogatásukról, az ország sportminisztere például diszkriminatívnak nevezte a szabályt, egyúttal nemzetközi kampányt indított Semenya mellett. A CAS döntése március 26-ra várható.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó