József napja van. | 2024.03.19

A lengyel kormánypárt meghirdette választási programját

2019-02-23 16:59:00

Az 500+ családtámogatási program első gyermekekre való kiterjesztését, extra nyugdíjkifizetést, 26 éves korig jövedelemadó-mentességet, valamint a jövedelemadó-kulcsok csökkentését ígérte a lengyel kormánypárt a szombaton Varsóban tartott választási nagygyűlésen.

    A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) rendezvényével hivatalosan is elindították a májusi európai parlamenti, valamint az ősszel esedékes lengyel parlamenti választásokat megelőző kampányt.
    Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke beszédében kifejtette, hogy a választások az egyenlőségről és a szabadságról szólnak. Úgy fogalmazott, hogy ezek az értékek a keresztény Lengyelország hagyományában, a Szolidaritás szabad szakszervezet történetében gyökereznek. 
    Kaczynski szerint "akadnak, akik ma meg akarják fosztani a lengyeleket (...) a szólásszabadságtól, sőt a lelkiismereti és a vallási szabadságtól". A politikai ellenfelek "lényegében azt ígérik: ha győznek, Lengyelországban megszűnik a demokrácia, és igazából kiszorítják az aktív politikából a társadalom azon óriási részét, amely az általuk hirdetettektől eltérő nézeteket vall" - jelentette ki.
    A pártelnök kihirdette az eddigi kormányreformokat folytató választási program fő, még az őszi parlamenti választás előtt teljesítendő pontjait, közülük elsőként azt, hogy július elejétől az elsőként születő gyermekekre is kiterjesztik az 500+ nevű családtámogatási programot. Ennek alapján 2016 óta a második és a további 18 éven aluli gyermek után havi 500 zlotys (36 ezer forintos) támogatás jár.
    A pályakezdő, 26 év alatti munkavállalókat a jövedelemadó megszüntetésével segítik, az idősebbeket pedig a május elején kifizetendő, amolyan 13. havi nyugdíjjal támogatják. Utóbbi a minimálnyugdíj összegére rúg, vagyis 1100 zlotyt (mintegy 81 ezer forint) kapnak a nyugdíjasok. Emellett csökkentik a jövedelemadó-kulcsokat is - sorolta a PiS elnöke. 
    A jövedelemadó csökkentésére vonatkozóan a nagygyűlésen szintén felszólaló Mateusz Morawiecki kormányfő kilátásba helyezte, hogy duplájára emelik az adóalapból levonható költségek összegét.
    Morawiecki szerint a választási ígéretek teljesítése évi mintegy 30-40 milliárd zloty (2,2-2,9 ezer milliárd forint) költséggel jár. Ezt a gazdasági növekedésből és az adórendszer tökéletesítéséből, valamint a bürokratikus költségek csökkentéséből tervezik finanszírozni. A miniszterelnök bejelentette, hogy júliusban - vagyis az EP-választás után - a választási program újabb pontjait ismertetik.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány