József napja van. | 2024.03.19

Az érintés érzetét adó művégtagot fejlesztettek ki svájci kutatók

2019-02-23 07:59:00

Az érintés érzetét adó művégtagot fejlesztettek ki svájci kutatók, annak térbeli helyzetét is érzékelhetik a páciensek. 

    A Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatói szerint sikerük a robotika tízéves kutatásának eredménye. Tanulmányukat a Science Robotics című szaklapban mutatták be.
    A svájci szakértők a Pisai Egyetem és a római Gemelli Egyetemi Kórház kutatóival együttműködve fejlesztettek ki egy újgenerációs műkezet. 
    "Lehetővé teszi az amputált kezű páciensek számára, hogy visszaszerezzék a természeteshez nagyon hasonló, kifinomult tapintás érzését" - olvasható az EPFL közleményében. 
    "A kutatóknak sikerült reprodukálniuk a propriocepció érzetét, vagyis az agynak azon képességét, hogy azonnal és pontosan észlelje a végtagok helyzetét a mozgás közben és után, még sötétben, vagy csukott szemmel is" - írja az egyetem. 
    Az új műszerrel a páciensek kinyúlhatnak egy asztalon álló tárgyért és megállapíthatják állagát, formáját, helyzetét és méretét anélkül, hogy megnéznék.
    A protézist sikeresen tesztelték több páciensen. Feladatát a végtagcsonk idegeinek stimulálásával végzi el. Az idegek valós idejű szenzoros visszacsatolást küldenek a pácienseknek, szinte ugyanúgy, ahogyan az emberi végtag teszi. 
    "Eredményeink bizonyítják, hogy az amputált személyek hatékonyan képesek feldolgozni a taktilis és helyzeti információkat, melyek idegi stimuláció révén egyidejűleg érkeznek" - fejtette ki Edoardo D'Anna, az EPFL munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. 
    Az EPFL közlése szerint más európai kutatóközpontok is részt vettek a fejlesztésben, köztük az olaszországi Cagliari Egyetem, a franciaországi Montpellier-i Egyetem és a németországi Freiburgi Egyetem.