József napja van. | 2024.03.19

ÁSZ: fontos az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyának hosszú távú fenntarthatósága

2019-02-21 16:26:00

A megbízható gazdasági környezet alapvetően fontos a lakosság és a politika számára, ezért az Állami Számvevőszék (ÁSZ) önkormányzatokat érintő ellenőrzéseinél fő szempont, hogy pénzügyi egyensúlyuk hosszú távon is fenntartható legyen - mondta az ÁSZ elnöke csütörtökön Kaposváron.

    Domokos László a számvevőszék, a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége Tudásmegosztás 23 megyei jogú várossal elnevezésű rendezvénysorozatának nyitóeseményén meggyőződését fejezte ki, hogy a számvevőszéknek van a legtöbb hiteles információja az önkormányzati, az egyetemi, a tudományos és innovációs szféráról. A jogszabályok alapján, azonos programok mentén végzett vizsgálataikkal pedig az a céljuk, hogy javuljon a közpénzügyi helyzet Magyarországon - tette hozzá.
    Megjegyezte: a hat helyszínes programsorozat keretében szeretnék megosztani a megyei jogú városok cégeit érintő számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatokat, bővíteni a közbeszerzési ismereteket, támogatni a szabályszerű, eredményes működést.
    Domokos László rámutatott, az ÁSZ 2011 óta ellenőrizheti az önkormányzati cégeket, és hatvan, a megyei jogú városok többségi tulajdonában álló társaságot ellenőrzött az elmúlt években.
    A több mint félszáz Baranya, Somogy és Tolna megyei polgármester, önkormányzati cégvezető részvételével megtartott kaposvári eseményen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy az önkormányzati gazdasági társaságok hatékonysága, eredményessége kiemelkedő mértékben befolyásolja a szolgáltatásokat igénybe vevő lakosság életminőségét, biztonságát, egészségét, jólétét.
    Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzés Hatóság elnöke arról szólt, hogy az általa képviselt szerv igyekszik szolgáltató hatóságként működni. Olyan szakmai viszony kialakítására, ápolására törekszik az ajánlatkérőkkel, amellyel megelőzhetőek a problémák, a Közbeszerzési Döntőbizottság szankcióinak alkalmazása.
    A hatóság elnöke jó példaként említette a kaposvári önkormányzatot. Azt mondta, Kaposvárnak az elmúlt évek tapasztalatai alapján "nemigen volt olyan közbeszerzési ügye, amihez nem megfelelő szakértelemmel nyúlt volna".
    Szita Károly (Fidesz-KDNP), a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere azt közölte: az önkormányzatoknak hasznos tudniuk, mit gondol munkájukról, az önkormányzati vállalati szféra működéséről az ÁSZ, a közbeszerzések szempontjából pedig a Közbeszerzési Hatóság.
    A tudásmegosztó rendezvénysorozat jó lehetőség arra, hogy muníciót kapjanak, amivel száz százalékban a jogszerűség talaján dolgozhatnak - hangsúlyozta a városvezető, aki biztatta nemcsak a megyei jogú városokat, hanem minden magyarországi önkormányzatot az ÁSZ-szal és a Közbeszerzési Hatósággal való együttműködésre, bizonyos esetekben véleményük előzetes kikérésére.
    A rendezvénysorozat következő eseménye március 14-én lesz Debrecenben, ahova Debrecen, Békéscsaba és Nyíregyháza önkormányzati gazdasági társaságainak vezetőit várják.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány