József napja van. | 2024.03.19

Újabb antiszemita feliratok jelentek meg Párizsban

2019-02-21 16:13:00

Újabb antiszemita feliratok jelentek meg csütörtökre virradóra párizsi épületek falain, miután Emmanuel Macron francia államfő intézkedéseket jelentett be az zsidók elleni gyűlöletkeltés visszaszorítására és megbüntetésére.

     Cédric Grunenwald, a francia főváros XVI. kerületi önkormányzatáról jelezte az AFP francia hírügynökségnek, hogy a Párizs déli részén található, elegáns Plaisance negyed utcáiban tucatnyi antiszemita feliratot találtak. Az önkormányzat feljelentést tett. 
    Az AFP közzétett egy fotót az Alésia utca egyik házának bejáratáról, amelyen "mocskos zsidó", "kifelé" felirat, valamint egy horogkereszt látható. A szomszédos étterem vezetője a hírügynökségnek elmondta, hogy a szerda esti záráskor "ezek még nem voltak itt". A rendőrség csütörtök reggel kihallgatta a ház lakóit. Hasonló feliratok jelentek meg egy nyilvános vécé falán és egy közeli autóbusz-megálló egyik padján, valamint egy másik épületen is egy orvos névtábláján.
    Az elmúlt hetekben a sárgamellényesek kormány- és elitellenes tiltakozásai idején több antiszemita rongálás és emlékhely-gyalázás történt Párizsban. Egyebek mellett a 2006-ban meggyilkolt Ilan Halimi zsidó fiatalember emlékére állított fának átvágtak a törzsét, két nappal a fiatal halálának 13. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés előtt, horogkeresztet rajzoltak egy párizsi zsidó étterem kirakatára és a holokauszttúlélő Simone Veil néhai francia minisztert, az Európai Parlament első női elnökét ábrázoló párizsi postaládákra, múlt szombaton pedig Alain Finkielkraut filozófust antiszemita sértések érték Párizsban tüntetők részéről. 
    Kedd este a politikai pártok felhívására tízezrek tiltakoztak mintegy hetven francia városban az elmúlt hetekben elkövetett antiszemita támadások ellen. Párizsban mintegy 20 ezren gyűltek össze a République téren, miközben Emmanuel Macron államfő a Soá emlékhelyen koszorúzott a két parlamenti ház elnökének kíséretében. 
    A köztársasági elnök szerda este a Franciaországi Zsidó Intézmények Tanácsának (CRIF) éves vacsoráján elítélte "az antiszemitizmusnak a második világháború óta példátlan megerősödését Franciaországban és Európában", jelezve, hogy az antiszemitizmus jogi kategóriáját kiterjesztik az anticionizmusra, és azt is bejelentette, hogy májusban a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely a rasszista és antiszemita gyűlöletbeszédek visszaszorítása érdekében "nyomást kíván gyakorolni" az internetes szolgáltatókra.
    Mounir Mahjoubi, a digitális programokért felelős államtitkár csütörtökön a France Info hírrádióban elmondta: a gyűlöletkeltő tartalmak után a jövőben a szolgáltatóknak pénzbüntetést kell fizetniük, amennyiben nem törlik azokat. 
    "Kötelezni fogjuk a szolgáltatókat, hogy olyan moderálási eszközöket foganatosítsanak, amelyek képesek a gyűlöletkeltő tartalmat érzékelni, még mielőtt publikálják" - mondta az államtitkár. "Amennyiben a tartalmat nem törlik, nagyon komoly büntetés lesz" - tette hozzá. 
    "Minden perc, amikor is a tartalom a neten marad, növeli az áldozatok és a társadalom szempontjából mérhető kárt" - hangsúlyozta a kormánytag, aki szerint "24 óra már túl hosszú". 
    A törvénytervezet szerint a szolgáltatóknak ezentúl sokkal rövidebb idő alatt kell kiszolgáltatniuk az rendőrségnek és a vizsgálóbíróknak azokat az adatokat, amelyek alapján beazonosítható egy rasszista vagy antiszemita tartalom szerzője. 
    "Jelenleg a szolgáltatók túl későn adják ki az információkat" - mondta az államtitkár, aki szerint időnként az időtartam akár "több hét vagy több hónap" is lehet. 
     Az államtitkár ugyanakkor jelezte, hogy a névtelen gyűlöletkeltés megakadályozásra nem támogatja azt az elképzelést, hogy az internetes oldalakra csak személyi igazolvány bemutatása mellett lehessen feliratkozni.
    "Amennyiben erre kötelezzük a Twittert és a Facebookot, a felhasználók nagy része más, olyan közösségi oldalakra megy át, ahol nem lehet a személyi papírok bemutatását kötelezővé tenni. Mi azt szeretnék, hogy a névtelenség megszűnjön akkor, amikor valaki bűncselekményt követ el, és ez jelenleg megoldható" - mondta a francia kormánytag.