József napja van. | 2024.03.19

Soltész: idén, első körben 951 millió forintos támogatást kapnak nemzetiségi beruházások

2019-02-21 15:57:00

Az idén, első fordulóban 951 millió forintos állami támogatást kapnak a magyarországi nemzetiségek beruházásai az országos nemzetiségi önkormányzatok kérelmére - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

    Soltész Miklós közölte: 21 településen 52 nemzetiségi beruházás jut egyedi kérelemre támogatáshoz, és ez többnyire köznevelési intézményeket érint.
    Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az előző évben még 850 millió forint állt rendelkezésre erre a célra.
    Soltész Miklós közölte, a támogatásokat a kedvezményezettek a következő hetekben kapják meg.
    Elmondta, a nemzetiségi önkormányzatok az elmúlt években nagyon sok intézményt vettek át, és ma már 87 köznevelési intézményt tartanak fenn. Ez a szám 2010-ben 12 volt.
    Soltész Miklós közölte, a megítélt 52 támogatásból 24 köznevelési, 7 egyházi és hitéleti területet érint, valamint 3 önkormányzathoz kapcsolódik. Továbbá 18 kulturális intézmény kap támogatást.
    A támogatások közül kiemelte, hogy a bolgároknak fővárosi épületberuházásra 33 millió forintot ítéltek meg, a horvát közösség szombathelyi köznevelési központjára 46,7 milliót, a német nemzetiség városlődi Iglauer Parkjának fejlesztésére és felújítására 25 milliót, valamint a lengyelek 40 millió forintos támogatást kapnak a balatonboglári oktatási központjukra. 
    Továbbá 25 millió forintot ítéltek meg a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium Általános Iskola és Kollégium felújítására, 17 milliót az országos ruszin önkormányzat kérésére, 30 milliót a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium fejlesztésére, a szlovákok sátoraljaújhelyi iskolájuk felújítására 26,5 milliót, a szlovén felsőszölnöki óvoda és általános iskola felújítására 40 milliót, valamint 4 millió forintot adnak elsősorban olyan ukrán gyermekek táboroztatására, akiknek az édesapja Magyarországon dolgozik.
    Az államtitkár a magyarországi nemzetiségek támogatásáról szólva rámutatott arra is, hogy annak összege az elmúlt kilenc évben négyszeresére növekedett.
    Soltész Miklós szólt arról is: az Országgyűlés szerdán tárgyalta a 2015 és 2017 közötti nemzetiségi támogatásokkal összefüggő beszámolót, és - mint mondta - az általános vita a során az a magatartás, amelyet a Jobbik, a Demokratikus Koalíció és az MSZP képviselői tanúsítottak, teljes mértékben elfogadhatatlan a nemzetiségekkel szemben. A vitát arra használták ki, hogy ismét bizonyítsák -  főleg a Jobbik részéről - azt a rasszizmust, gyűlöletet, amely leginkább a roma lakossággal szemben bennük van, de a minősíthetetlen viselkedésből jutott a többi nemzetiségnek is - jelentette ki az államtitkár.
    Giricz Vera, az Országgyűlés ruszin nemzetiségi szószólója elmondta, hogy a fejlesztéseiket a kormány támogatásával tudták megvalósítani. Az Országgyűlésben szerdán történtekre reagálva azt mondta, hogy ilyet korábban még nem tapasztaltak.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány