Emma napja van. | 2024.04.19

Huszonhat közintézmény kapott napelemeket Kiskunfélegyházán

2019-02-21 08:50:00

Huszonhat közintézmény kapott napelemeket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert mintegy 400 millió forint támogatásnak köszönhetően Kiskunfélegyházán - tájékoztatta a város polgármestere az MTI-t.

    Csányi József (Nemzeti Fórum) elmondta: az energetikai beruházás a Bács-Kiskun megyei önkormányzattal kötött konzorciumi együttműködésben valósult meg. Ezzel Kiskunfélegyháza is részesévé válik annak az országos folyamatnak, amit a szakemberek napelem-forradalomként emlegetnek - tette hozzá.
    Az elnyert európai uniós forrásból a Kiskunfélegyházán egy időben megvalósuló három napelemes projekt keretében 26 helyszínen összesen 626 kilowatt összteljesítményű háztartási méretű kiserőművet telepítettek. A beruházás a villamosenergia-fogyasztásban éves szinten tízmilliós nagyságrendű megtakarítást eredményez, ami a jövőben egy megújulóenergia-alap részét képezheti, amiből további napelemes beruházások létesülhetnek.
    A legnagyobb összegű projekt keretében mintegy 201 millió forint értékű energetikai korszerűsítést végeztek el a település hat általános és három középiskolájában, ezzel nagyrészt kiváltva az elektromosenergia-fogyasztást.
    Megújuló energia hasznosításával korszerűsítették mintegy 56,5 millió forintból Kiskunfélegyháza két bölcsődéjét és hét óvodáját is.
    Nyolc közintézmény esetében - köztük idősek otthonai, a hajléktalanellátó, a családok átmeneti otthona és a városi sportcsarnok - összesen 143 millió forintot fordíthatott az önkormányzat energetikai korszerűsítésre.
    A polgármester szerint a projekt jelentős megtakarítást eredményez a városi fenntartású intézmények esetében, de komoly összeget tudnak majd spórolni az iskolák részére is, ami a jobb színvonalú oktatásra fordítható - hangsúlyozta, emlékeztetve: az iskolák ugyan nem városi fenntartásúak, de az önkormányzat folyamatosan áldoz korszerűsítésükre, fejlesztésükre.
    Csányi József azt is elmondta: keresik a megoldást egy, a távfűtéshez kapcsolódó biomassza-erőmű építésére is. Az önkormányzat azt szeretné ugyanis elérni, hogy a városi távfűtéshez földgáz helyett megújuló zöldenergiát használjanak.