Gedeon napja van. | 2024.03.28

Erdélyi lap: három éve folytat eredménytelenül vizsgálatot Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ellen az ügyészség

2019-02-20 14:39:00

Három éve folytat vizsgálatot Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ellen a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA), vádat nem emelt ellene, de az eljárást sem szüntette be - írja szerdai számában a Krónika erdélyi magyar napilap. 

    Amint a lap felidézi: a DNA ügyészei három évvel ezelőtt hajnalban "lepték meg" a polgármestert, akinek a lakásában és az irodájában is házkutatást tartottak. A polgármestert álarcos csendőrök kíséretében, elsötétített kisbuszban Bukarestbe szállították kihallgatásra, majd felfüggesztették hivatalából. 
    A DNA akkor azt közölte, hogy a gyanú szerint az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan EBRD-hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. A DNA állítása szerint a polgármester az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró (1,3 milliárd forint) rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró (170 millió forint) kárt okozott az önkormányzatnak. A vádhatóság szerint a polgármester törvénytelenül foglalta bele a munkálatok kivitelezőjével kötött szerződésbe a karbantartási és tervezési költségeket, valamint a garanciát is, ezeket a tételeket a városnak saját forrásokból kellett volna biztosítania. 
    Antal Árpád 2016 februárjától két hónapig nem tölthette be a hivatalát, egy évig nem hagyhatta el az országot, másfél évig hatósági felügyelet alatt állt, ami azt jelentette, hogy több mint száz alkalommal kellett jelentkeznie a rendőrségen. Ezt követően minden kényszerintézkedést megszüntettek ellene, de vádemelés azóta sem történt, és az eljárást sem szüntették meg. 
    A polgármester a Krónikának elmondta: a történtekkel kapcsolatban neki is csak kérdései vannak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott elöljáró kijelentette: úgy érzi, higgadtan, emelt fővel tudott reagálni a történtekre, ezek nem változtatták meg a nemzetpolitikai nézeteit. "Egy élettapasztalat, amiből tanulni lehet. Én úgy érzem, erősebb lettem; megtapasztaltam, kire számíthatok az ilyen helyzetekben, és ki örül annak, ha az ember bajban van. El tudtam volna képzelni az életemet ilyen tapasztalat nélkül, de ami nem öl meg, az megerősít" - nyilatkozott a polgármester.
    A Krónika emlékeztetett rá: nagyon elhúzódnak a székelyföldi elöljárók elleni DNA-s eljárások. Borboly Csabát, a Hargita megyei tanács elnökét 2013-ban vádolta meg a korrupcióellenes ügyészség a közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel és közokirat-hamisítással. Idén januárban a negyedik bíró látott hozzá az ügy tárgyalásához a Hargita Megyei Törvényszéken. A korábbi bírók közül ketten visszatértek Brassóba, egyet pedig korrupciós bűncselekmény miatt elítéltek.
    Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos csíkszeredai polgármester és alpolgármester ellen 2015 áprilisában indított eljárást a DNA, őrizetbe is vette a hivatali visszaéléssel vádolt elöljárókat, akik házi őrizetbe kerültek, és akiket a prefektus ezt követően felfüggesztett tisztségükből. A pert a DNA kérésére 2016 márciusa óta a Maros megyei törvényszék tárgyalja, mindeddig eredménytelenül. Borboly Csaba, Ráduly Róbert és Antal Árpád is azóta újabb mandátumot szerzett.