Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2019-02-19 16:59:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Németországtól egészen a Fekete- és Égei-tengerig markáns anticiklon alakítja az időjárást. Területén döntően derült, napos, csapadékmentes az idő, éjszaka is csak kisebb körzetekben képződik köd és rétegfelhőzet. Eközben Norvégia partjainál található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek hullámzó frontálzónája Skandinávián és a Benelux-államokon át, egészen a Gibraltári-szorosig nyúlik. A front mentén erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék, nagyobb mennyiséget Baszkföldről és Dél-Norvégiából jelentettek. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Belfast-Koppenhága-Vilnius vonaltól délre 10 fok felett alakul, sőt a mediterrán térségben néhol a 20 fokot is eléri a maximum. Szerda estig hazánk fölött átvonul az említett ciklon hidegfrontja, de csak jelentősen legyengülve, így igazán lényeges változások még nem várhatóak.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig:
    --------------------------------------------------
    Kedd délután derült, napos, csapadékmentes idő várható, legfeljebb kevés fátyolfelhő lehet az égen. Éjszaka újfent köd és rétegfelhőzet képződhet az északkeleti megyékben, amely szerdán a nap első felében ismét megszűnik. Ezt leszámítva általában változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Érdemi csapadék nem lesz, de szerdán néhol az északkeleti határvidéken és az Észak-Dunántúl hegyvidékein futó zápor esetleg előfordulhat. Az északnyugati szél hajnaltól megélénkül, szerdán napközben helyenként meg is erősödik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +3 és -4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán jobbára 9 és 14 fok között alakul.