Gedeon napja van. | 2024.03.28

A hazai könnyűzenei színtér meghatározó előadói lépnek fel a Müpában

2019-02-16 17:45:00

Ripoff Raskolnikov, a Pál Utcai Fiúk, Kováts Kriszta, Dj Bootsie, a Zagar, a Kistehén, a 30Y, Boggie és a Mörk is koncertet ad idén tavasszal és nyár elején a Müpában.

    A Fesztivál Színházban március 12-én zenekarával fellépő Ripoff Raskolnikov Linzben született, ám napjainkra tiszteletbeli magyarrá lett dalszerző, akit leginkább sokszínűsége emel ki az európai bluestársadalomból. A több generáció számára meghatározó előadó hatása a Quimbytől Ferenczi Györgyig számos hazai zenész munkásságában felfedezhető - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.
    Dalai azzal a nyers, sallangtól mentes egyszerűséggel szólalnak meg, mint Bob Dylan vagy Tom Waits szerzeményei, Ripoff ugyanazt a világot énekli meg, mint ők, csak az óceán másik oldalán. Mintegy tíz évvel első müpás fellépését követően ezúttal legkedvesebb zenész barátait, a moszkvai blues-rock színtér markáns képviselőjét, Szergej Voronovot (ének, gitár, harmonika), a multiinstrumentalista, énekes Frenket és Tóth Sándor szaxofonost hívta meg a közép-kelet-európai melankolikus rock and rollt középpontba állító estre.
    A szigetszentmiklósi garázsból indult Pál Utcai Fiúk több mint három és fél évtizedes fennállása alatt mindig képes volt a megújulásra. Április 23-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Leskovics Gábor által vezetett zenekarral az állandó vendégek (Szűcs "Qka" Krisztián fúvós és Dióssy Ákos billentyűs) mellett a fúvós Albert Zoltán és a Color Quartet (vonósok) is színpadra lép. Az est talán leginkább várt része lesz, amikor Bródy János is bekapcsolódik a műsorba. A PUF legfontosabb dalai mellett a készülő új lemezről is elhangzik néhány dal.
    Kováts Kriszta a zenés színpadok szereplőjeként lett ismert a nyolcvanas években, majd a rocksanzonok világából az alternatív rock felé vette az irányt. Később saját klubjában, a Kovátsműhelyben megjelent a magyar könnyűzenei élet színe-java. Mások mellett ezek a barátok lépnek vele színpadra április 30-án a Fesztivál Színházban az Önarcképek című esten, amely énekesnői pályája legjavát mutatja be. A koncerten közreműködik lánya, Fábri Flóra, a Németországban élő csembalóművész is, aki először lép fel édesanyjával közösen.
    A húsz éve a pályán lévő dj-producer, Solymosi Vilmos, vagyis Dj Bootsie készített színházi és filmzenéket, számai rangos válogatásokon, sorozatokban és a divatvilág fórumain - Buddha Bar, CSI Helyszínelők, Vogue.de szerepelnek -, ő szerezte az Oscar-díjas Rofusz Ferenc rajzfilmrendező Ticket című alkotásának zenéjét, de újragondolta Erkel és Wagner operáinak egy-egy részletét is. A Zagar egykori tagja idén tavasszal új lemezzel jelentkezik, amelyet a Müpában mutat be a vizuálművész Kemuri képeivel kísérve.
    A Müpa idén is megrendezi könnyűzenei fesztiválját, a Hey, June!-t, június 17. és 25. között. A koncertek sorát a Zságer Balázs által vezetett Zagar nyitja 17-én a Fesztivál Színházban, ahol másnap a soulos-funkos Mörk játszik. 19-én a Kistehén mutatja be friss, Bocsánat című lemezét ugyanitt, 24-én pedig a sokszínű énekes-dalszerző, Boggie (Csemer Boglárka) lép először a Müpa színpadára. A Hey, June! zárásaként a 30Y ad koncertet június 25-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.