Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-02-15 18:02:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Északkelet-Európában északnyugatról délkelet felé haladó frontok okoznak változékony, szeles időt, arrafelé nagy területen havazik, nyugatabbra már havas eső, eső is előfordul. Ciklon örvénylik a Földközi-tenger keleti medencéje fölött is. Hatására Törökország és Ciprus térségében, a Balkán-félszigeten, valamint Dél-Olaszországban gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, helyenként zivatar, a hegyekben pedig havazás is előfordul. Kontinensünk többi részén egy hatalmas kiterjedésű anticiklon az uralkodó: nagy területen szinte zavartalan a napsütés, de néhol az éjszaka képződő köd, illetve rétegfelhőzet tartósan is megmarad. Az Ural előterében és a Jeges-tenger partvidékén még egész napos a fagy, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -1 és -8 fok között alakul. Európa más területein ugyanakkor az ilyenkor szokásoshoz képest jóval enyhébb az idő, többnyire 6 és 14, az Ibériai-félszigeten 15 és 20 fok közötti értékeket mérnek. Szombat estig változatlanul a fent említett magasnyomású képződmény alakítja az időjárást, folytatódik a csendes, száraz idő többórás napsütéssel, kora tavaszt idéző csúcshőmérséklettel.
    
    Várható időjárás az ország területén szombat estig
    --------------------------------------------------

    Éjszaka nagy területen párássá válik a levegő, helyenként köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, amely szombat délelőtt várhatóan mindenütt feloszlik, és ezt követően többnyire gyengén felhős, napos időre számíthatunk csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. 

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -4 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett tájakon ennél hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 8 és 13 fok között várható.