Gedeon napja van. | 2024.03.28

Századvég: az MSZP-szavazók többsége nem ért egyet a Timmermans-féle bevándorláspárti politikával 

2019-02-15 12:30:00

A Frans Timmermans, az európai szocialisták csúcsjelöltje által képviselt bevándorlás- és kvótapárti politikát még a saját, baloldali tábora sem támogatja Magyarországon - közölte a Századvég Alapítvány a közelmúltban elvégzett közvélemény-kutatására alapozva pénteken az MTI-vel. 

    Mint írták, pénteken Magyarországra, az MSZP kongresszusára érkezik Frans Timmermans, az európai szocialisták csúcsjelöltje. A Századvég Alapítvány hozzátette: Timmermans korábban sokszor élesen bírálta az Orbán-kormány bevándorláspolitikáját, és ő volt az Európai Bizottság alelnökeként az egyik első európai politikus, aki támogatta a kvótarendszer bevezetését és a migránsok szétosztását a tagállamok között. 
    Álláspontja azóta sem változott, hiszen a jelenleg is zajló EP-kampányban egyik megszólalásában tett hitet amellett, hogy külön csatornát kell létrehozni az Európába irányuló migráció számára - jegyezték meg. Mint írták, Frans Timmermans a migrációs válság kezdete óta aktívan közreműködik a bevándorláspárti javaslatok előkészítésében, pár héttel ezelőtt javasolta a Soros-szervezetek támogatásának háromszorosára emelését, és évek óta sürgeti a migrációt elutasító országok megbüntetését, valamint az illegális gazdasági migráció legalizálását.
    Az elemzésben megjegyezték: a Soros György egyik legmegbízhatóbb szövetségesének számító politikus vizitje komoly üzenettel bír, Timmermans magyarországi látogatásával még inkább integrálja az európai bevándorláspárti erők táborába a legnagyobb magyar baloldali ellenzéki pártot, az MSZP-t. Timmermans fogadásával a magyar szocialista politikusok pedig ismét hitet tesznek a Soros György által diktált politika, azaz a kvóták és az illegális bevándorlás mellett - írták. 
    Jelezték: közvélemény-kutatásuk alapján azonban arra lehet következtetni, hogy Timmermans magyarországi látogatásával "valójában felesleges köröket fut", "hiszen, ahogy az MSZP politikusai, úgy Timmermans sem vette figyelembe, hogy Magyarországon nemzeti konszenzus alakult ki a migráció kérdésében". 
    Azzal, hogy Timmermanst támogatják, az MSZP politikusai figyelmen kívül hagyják saját választóik véleményét és akaratát, ugyanis Timmermans által képviselt politikát az MSZP-szavazók döntő többsége elutasítja - jegyezték meg. 
    A Századvég kutatásából kiderül, hogy a magyarok 81 százaléka elutasítja az uniós kvótarendszer tervét, ami alapján migránsokat osztanának el a tagországok között. Ebben a tekintetben lényegében pártszimpátiától függetlenül egységes a lakosság véleménye, hiszen minden párt táborában többségben vannak azok, akik ellenzik a kvótarendszert. a Fidesz-szavazók 94, a Jobbik-szavazók 81, az MSZP-szavazók 69, az LMP-szavazók 65, a DK-szavazók 59, a Momentum-szavazók 49 százaléka nem ért egyet a kvótákkal.
    A  felmérés szerint a demográfiai problémák kezelését illetően is világos a magyarok álláspontja: a megkérdezettek 91 százaléka szerint a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni. Ebben a tekintetben a pártszimpátia alapján sincs vita: az ellenzéki pártok szavazóinak átlagosan több mint 80 százaléka ezen az állásponton van, sőt az MSZP-szavazók 77 százaléka szerint is erős családpolitikára van szükség bevándorlás helyett.
    A Századvég február 8-12. között, ezer, véletlenszerűen kiválasztott ember megkérdezésével végezte el telefonos kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,2 százalékpont.