Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2019-02-14 19:45:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 



    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Egymást követő frontok hatására mozgalmas, szeles az idő a Brit-szigetek északi partjai mentén és a Skandináv-félsziget északi részén: arrafelé az eső mellett már csak a magasabb helyekről jelentenek havazást. Kontinensünk keleti területei fölött egy hullámzó frontálzóna húzódik, melynek déli ágán mediterrán ciklon található a Földközi-tenger keleti medencéjében. Ezeken a tájakon is többfelé fordul elő csapadék: északkeleten és a hegyekben a hó, másutt az eső esik, Délkelet-Európában zivatarok is kialakulnak. A Keleti-Kárpátok térségében és Ukrajna déli tájain egy magassági hidegcsepp okoz több helyen kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadékot. A szárazföld többi részén azonban egy nagykiterjedésű magasnyomású képződmény a meghatározó, területén sokat süt a nap, de éjszaka elsősorban a szélvédett völgyekben, medencékben köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, mely napközben helyenként tartósan megmarad. Egész napos fagy már csak a Baltikum területén, valamint a Skandináv-félsziget északkeleti felén jellemző, a csúcshőmérséklet utóbbi tájakon néhol a -10 fokot sem éri el. Európa nagy részén 2 és 12, az Ibériai-félszigeten 14 és 20 fok közé melegszik fel a levegő. Péntek estig anticiklon húzódik a Kárpát-medence fölé, ezért csendes időre, az ország nagy részén többórás napsütésre számíthatunk.
    
    Várható időjárás az ország területén péntek estig
    -------------------------------------------------

    Este, éjszaka észak felől fátyolfelhők érkeznek, emellett többfelé párássá válik a levegő, főként az ország középső és északi tájain átmenetileg ködfoltok is képződhetnek. Pénteken a ködfoltok feloszlása után változóan felhős idő számíthatunk, az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Számottevő csapadék nem valószínű. Kezdetben az északnyugati, pénteken az északkeleti szél többfelé megélénkül, elsősorban csütörtökön a Dunántúlon erős lökések is kísérhetik. 

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett északi völgyekben ennél hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 10 fok között várható.