Auguszta napja van. | 2024.03.29

Másfél milliárd forintból megújul a városközpont és sportcsarnok épülhet Solton

2019-02-13 13:44:00

Megújul a városközpont Solton és sportcsarnok is épülhet a városban. A városközpont felújítására 500 millió forintot biztosít, a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top). A kormányzat 450 millió forint egyedi támogatást nyújt, ezen kívül 500 millió forint önkormányzati forrásnak köszönhetően pedig sportcsarnok épülhet a városban - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

    Kalmár Pál (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a település várossá nyilvánításának 20. évfordulóját tavaly ünneplő Solt kisvárosias arculatának és jellegének erősítése érdekében szükségessé vált a központ megújítása.
    A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálásával elnyert európai uniós forrásból megvalósuló projekt a legnagyobb hangsúlyt a Sákor-csatorna melletti zöldfelület rekreációs célú fejlesztésére fekteti, amelyben van játszótér kialakítás, futópálya építés, valamint tanösvény és sétaút létesítés. Az átalakításokat követően a többfunkciós park méltó helyszínéül szolgálhat a családok aktív és tartalmas időtöltésének, pihenésének, és várhatóan növeli a soltiak környezettudatosságát is - tette hozzá a politikus.
    A polgármester elmondta, hogy a felsoroltak mellett a ki nem használt, városképet zavaró épületek helyébe egy, a településközponthoz méltó, a városi arculatot erősítő, gazdaságfejlesztési célú kereskedelmi-szolgáltató központ épül.
    A két fejlesztési terület mellett kisebb, kiegészítő beruházások is megvalósulhatnak, egyebek mellett egy fásított köztér kialakítása, valamint a kereskedelmi épület mellett parkolóhelyeket is létesítenek.
    Kalmár Pál hangsúlyozta, egy sportcsarnok megépítésével végre valóra válhat a település lakóinak régi vágya. A Magyar Közlöny január 18-ai számában megjelent kormányhatározat szerint ugyanis 45 település közel 10,7 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesül, köztük Solt is.
    A polgármester szerint az 500 millió forint önkormányzati forrásból és a 450 millió forint egyedi kormányzati támogatásból megépülő sportcsarnok a település életében olyan kitüntetett tér lesz, amely a sporton túl számos szociális, kulturális, rekreációs és szórakoztató tevékenység helyszíneként szolgálhat majd - fogalmazott.