Emma napja van. | 2024.04.19

Felvonták a NATO zászlaját a macedón kormány épülete előtt

2019-02-12 18:30:00

Felvonták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) zászlaját a macedón kormányhivatal épülete előtt kedden, ezzel is jelezve, hogy Szkopje elkötelezett a NATO-csatlakozás iránt.

    Zoran Zaev miniszterelnök a helyszínen kijelentette: országa "a balkáni mellékvágány helyett - ahol évtizedeket töltött - visszatért az Európába tartó autópályára". 
    Mint mondta, a macedón, az európai uniós és a NATO-zászló egymás mellett meghatározza az ország jövőjét. "Ez nem csak jelkép már, hanem a valóság" - szögezte le. Hozzátette: a következő időszakban az állampolgárok az ország egyik legjelentősebb időszakának aktív részesei lesznek, saját maguk döntenek a jövőjükről, és arról is, hogy milyen sebességgel szeretnék elérni céljaikat.
    A macedón hatóságok hétfőn kezdték meg a hivatalos épületeken olvasható feliratok cseréjét, a Macedónia elnevezést mindenhol Észak-Macedóniára változtatják meg. Vasárnapról hétfőre a macedón kormány épületéről is eltűnt a "Macedón Köztársaság kormánya" felirat, amelyet a bejelentések szerint a napokban az "Észak-Macedón Köztársaság kormánya" felirattal helyettesítenek majd.
    Macedónia és a NATO múlt szerdán írta alá a csatlakozási jegyzőkönyvet, amely lehetővé teszi, hogy Észak-Macedónia a katonai szövetség 30. tagja legyen. Erre várhatóan 2020-ban kerül sor.
    Görögország azonnal ratifikálta is a jegyzőkönyvet, ennek következményeként pedig Macedóniát ezentúl Észak-Macedóniának hívják, és ezzel lezárul a majdnem harmincéves vita. 
    A névvita 1991 óta folyt Macedónia és Görögország között, azóta, hogy Macedónia függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját. Az ország így a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmányában azonban nem szerepelt utalás Jugoszláviára. Macedónia az új névvel, Észak-Macedóniával egyértelművé tette, hogy nem tart igényt az észak-görögországi területre.