Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar technológiával épül szennyvíztisztító-telep és épülhetnek készházak Ghánában

2019-02-12 13:29:00

Magyar technológiával épül szennyvíztisztító-telep és épülhetnek készházak Ghánában. Erről Joó István, a külgazdasági és külügyminisztérium helyettes államtitkára számolt be kedden telefonon a ghánai fővárosból az MTI-nek.

    A nyugat-afrikai ország második legnagyobb városában, a mintegy kétmillió lakosú Kumasiban tették le hétfőn egy 10 millió euró értékű szennyvíztisztító-komplexum alapkövét. Fekete-Afrikában ez az első vízgazdálkodási projekt, amelyet az Eximbank finanszíroz. A telepet a Pureco Kft. tervezte és építi meg. Ez jelentős siker Magyarország számára, mert a ghánai befektetők meglehetősen erős versenyben választottak végül magyar technológiát - mondta Joó István.
    Az üzem több mint 100 ezer ember életminőségének javításához fog hozzájárulni 2020 közepétől, és a cég tárgyalásokat kezdett a ghánai féllel további szennyvíztisztító-telepek építéséről - tette hozzá a helyettes államtitkár.
    Afrikának, és így Ghánának is az egyik legsúlyosabb gondja a lakhatás megoldása, mert ez nagymértékben befolyásolja az itt élő emberek életminőségét, végső soron pedig azt, hogy itt helyben keresnek-e megélhetést, boldogulást vagy távol hazájuktól. A mintegy 30 milliós országnak a következő években közel kétmillió lakást kell felépítenie, ezért van kiemelt jelentősége annak, hogy a fővárosban, Accrában kedden felavatták egy magyar vállalkozás, a Solin Energy Kft. egy készház-technológiával felépített, 150 négyzetméteres lakóegységét - mondta.
    Ennek a háznak az elemei Magyarországon készültek, és magyar szakemberek itt szerelték össze azokat kevesebb mint 11 nap alatt, ami helyi szakértők és minisztériumi munkatársak szerint rekord a gyorsaságban. A magyar cég 10 ezer lakóegységnek a felépítéséről kezdett most tárgyalásokat a lakásügyi minisztériummal.
    "Vezető ghánai kormánytisztviselőkkel folytatott megbeszéléseink alapján elmondhatjuk: mindkét cég példája azt mutatja, hogy Fekete-Afrikában óriási az érdeklődés a magyar szakértelem és technológiák iránt, valamint hogy a magyar cégek előtt óriási lehetőségek vannak az itteni mezőgazdaságban, vízgazdálkodásban, feldolgozóiparban, de akár a védelmi iparban is" - szögezte le a helyettes államtitkár.